У Тріполі хафтарівці обстріляли італійську амбасаду. Туреччина надала гуманітарну допомогу Україні. Брудна білизна сирійського режиму. США зменшують свою присутність у КСА

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 8 травня 2020 року

Лівія: Військові підрозділи визнаного ООН Уряду Національної Єдності (Згоди) Лівії продовжують операцію по зачистці авіабази аль-Ваттійя від найманців Халіфи Хафтара. Оперативний штаб операції “Вулкан Гніву” повідомляє, що за останні 24 години ВПС УНЄ завдали 12 повітряних ударів по об’єктах ЛНА, 9 з яких припали по авіабазі.

На базі знищено 13 бойовиків ЛНА, в тому числі розшукуваний за кримінальні злочини один з хафтарівських ватажків – Мухаммед Аль-Дюхейр, а також 5 одиниць бойової техніки. Шість найманців, які обороняли авіабазу, на трьох машинах здалися в полон урядовим силам. На зараз їх допитують.

Крім того, нанесені 3 повітряні удари по 3-м бензовозам в районі аш-Шварейфа, які прямували до міста Тархуна, для забезпечення ЛНА.

Влучно атакують безпілотники. Знищено йорданський БТР AL Wahesh, по $ 1,2 млн. за штуку (більше 17 штук з них було знищено з початку війни на Триполі) та два озброєних пікапи в таборі Хамза на півдні Тріполі. В цьому районі, ще сім хафтарівців взяті в полон.

В свою чергу, з боку Хафтара розпочалося, щось подібне на контрнаступ. Значно побільшала кількість авіанальотів з боку ВПС ЛНА, у здійснені яких, поки неофіційно, звинувачують еміратьскі бойові літаки, що базуються поруч, в Єгипті.


Такі атаки, разом з намаганням просуватися піхотою розпочалися в районі Абу Куріяну на захід від Сірта. Тривають позиційні бої з залученням важкої артилерії з обох боків.

Під ракетно-бомбові удари ЛНА ще потрапили турецький командний центр в Алшабі, що морському порту Тріполі та столичний аеропорт Мітіга. Артилерія Хафтара обстрілює район Завіхат аль-Дахмані. В наслідок чого двоє людей загинули та 4 поранено.

І крім бомбардування мирних кварталів лівійської столиці, бойовики ЛНА відзначилися нападом на амбасаду Італії в Тріполі. Після обстрілу ракетами Град, деякі з них влучили по самій будівлі італійскої амбасади та по двору. Загинули два охоронця і цивільний, декілька випадкових перехожих отримали поранення.


Офіційний Рим рішуче засудили напад найманців Хафтара на цивільне населення, яке вразило територію навколо резиденції посла. рішуче засудив також ракетні обстріли різних районів лівійської столиці Тріполі.


У заяві МЗС Італії привертається увага до загибелі не менше двох осіб в результаті обстрілу району розташування резиденції італійського посла в лівійській столиці. «Італія рішуче засуджує дії сил Халіфи Хафтара, що не роблять відмінностей між цивільними та військовими об’єктами Лівії. Подібний обстріл є неприпустимі, грубим порушенням норм міжнародного права », – йдеться в заяві.

Туреччина: Туреччина надіслала гуманітарну допомогу Україні для боротьби з коронавірусом. Дякую, братньому турецькому народові, який в цей скрутний для них час не забуває про своїх сусідів – українців.

Оборонна промисловість Туреччини звітувала про добудову другого перспективного важкого ударного безпілотника компанії Baykar Defence – AKINCI. Наші сусіди вже стали регіональним лідером у створенні та бойовій експлуатації ударних БПЛА.


Ірак: Активність ІДІЛ в Іраку лише наростає. Бойовики виводять з ладу інфраструктуру в провінціях Діяла, Найнава та Кіркук – підірвано вже чотири опори ЛЕП.


Сирія: Не забувають терористи і про Сирію. В районі Аль-Сакене на сході сирійської провінції Хомс, терористи атакували місце розташування асадитів. Під час нападу 15 з них були вбиті. Іділівіці відійшли схопивши багату військову здобич.


В Ідлібі повстанці всадити керовану ракету в спостережник асадитів.

А в місті аль Музайріб провнції Дараа, асадити з російського 5-го корпусу включно з танкістами 25-ї штурмової дивізії розпочали каральну операцію проти населення. Ультиматум про видачу причетних до ліквідації дев’ятьох поліціантів залишився непочутим.

Наступна новина з розряду боїв жаб з гадюками, які я, як правило, не коментую. Але ця історія триває вже з початку тижня і може мати важливі наслідки. Так от, сирійський диктатор башар асад вступив у війну зі своїм двоюрідним братом Рамі Махлууфом. Цей Рамі, є таким собі біленьким олігархом, який контролює паралельну економіку та навіть формальну економіку в Сирії. Має великі статки, в т.ч. на Заході де власне сам і проживає.


Репресії з боку режиму розпочалися по причині якогось висловлювання Рамі Махлууфа, який просто «поплутав береги». І силовики режиму розпочали конфіскацію майна брата диктатора в Сирії. Озвучені причини початку «розбрату» насправді неважливі, тому що крім бажання привласнити братове майно (бо грошей на війну не вистачає), асад, скоріш за все, переслідує іншу мету.

І ця мета, голосно озвучена спецпредставником США в Сирії Джеймс Джеффрі. Виявляється, що двоюрідного брата диктатора підтримує кремль. Ось яка «загогуліна». Тому братуха обнуляється, поки фінансово.

Такий розвиток подій дає розуміння і пояснення «мирних» процесів які відбуваються в Сирії і інформацію про те, що русня намагається позбавитися іранського впливу в цій країні. Якщо Іран піде, то свинособакам не буде важко замінити одного «нерукопожатного» брата-диктатора на іншого умовно «цивілізованого» брата-диктатора. Який в свою чергу буде вдячний москві і збереже російську присутність в Сирії.

Як і в Лівії москва не бажає бути на боці того, хто у підсумку програє. Нічого особистого, лише бізнес. Тому намагання пристаркуватого ху@ла розв’язати дві війни з мінімальними втратами для своїх планів світової експансії виглядають логічними.

Ізраїль: А ось нові підтвердження неефективності російсько-сирійських систем ППО. В мережу потрапили нові зображення результатів атаки від 4 травня на технологічні споруди наукового центру Аль-Сафіри в Алеппо. Операції, яка за повідомленнями режимних ЗМІ була “успішно відбита” ППО.


Як бачимо, на малюнку було-стало – звична картина повного ізраїльського домінування як в повітрі, так і в галузі високоточної зброї. Що цікаво, цього разу «невстановлені» літаки переорали цей науковий центр майже повністю. Хоча раніше ізраїльтяни уникали великої кількості жертв, навіть серед іранців. Але цього разу, за офіційними даними, загинули 14 «цивільних». Скоріш за все ці «цивільні» уявляли неабияку небезпеку.


Іран: «І знов за рибу гроші». Тікі но, повідомили що Іран скорочує свої сили в Сирії, ресурс Euphrates Post повідомив, що іранський КВІР почав обладнувати новий укріпрайон в пустелі між Альбукамалем та нафтоперекачувальною станцією Т2.


По готовності укріпрайону туди будуть перенесені табір підготовки та пункт управління, які зараз розміщені уздовж кордону з Іраком і використовуються для координації іракських загонів «Хашд Шааб» і проурядових сирійських загонів. Ці об’єкти, уздовж сирійсько-іракського кордону, розкриті розвідкою Ізраїлю і по ним неодноразово наносилися удари як ВПС Ізраїлю, так і Міжнародної коаліцією.

Саудівська Аравія: «The Wall Street Journal» з посиланням на анонімних американських чиновників повідомив у четвер, що дві батареї ракет Patriot, призначені для захисту від ракетних та авіаційних атак, будуть вилучені з нафтових об’єктів Саудівської Аравії. Десь 300 військовослужбовців, розміщених разом з батареями, також будуть перепризначені, заявили чиновники WSJ.


Посадовець заявив, що рішенням видаляються дві батареї, які охороняють нафтові споруди в Саудівській Аравії, але залишають дві батареї Patriot на авіабазі «Принц Султан» в саудівській пустелі разом з іншими системами ППО та реактивними винищувачами.

Ці системи протиповітряної оборони THAAD, що залишиться в Саудівській Аравії доповнюють можливості Patriot, забезпечуючи захист від балістичних ракет.

Дві ескадрильї винищувачів США вже покинули регіон, і, як кажуть, чиновники США розглядають можливість зменшення присутності ВМС США в Затоці. Кажуть, що скорочення базуються на оцінках деяких чиновників, що Тегеран більше не несе безпосередньої загрози стратегічним інтересам США.

Американські чиновники вважають, що січневий страйк, в якому загинув іранський командуючий генерал Кассем Солеймані, разом із продовженою пандемією коронавірусу, обрушили Іран та знизили його військові спроможності в регіоні. Саудівські чиновники не одразу відповіли на запит про коментар інформаційного агентства Reuters щодо цього факту.

Хоча враховуючи, розвиток ситуації на нафтовому фронті, передчасне виведення військ з КСА, можна сприймати як тиск на наслідного принца Муха́ммеда бін Салма́на, щоб зробити його більш поступливим у питанні скорочення видобутку нафти. В даному випадку, Трамп ще раз опосередковано виступає на захисті інтересів кремля. До речі, вчора він з ним розмовляв телефоном (вже п’ятий раз за останні два місяці).

Тим більше що особиста неприязнь кронпринца до ху@ла, вже не є таємницею ні для кого, як і його бажання вбити осиновий кіл у нафтову галузь немитої. Так само, і в кремлі наполегливо працюють над асиметричною відповіддю саудитам. Тому в арабських пабліках лунає запитання: «Maybe you fucked?»

Джерело


Опублікував: Андрій Савчук

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...