"Ведмідь, собака і три блохи": Чому Україні треба відвоювати окуповані території до кінця року, - експерт

"Нинішня геополітична концепція, реалізована Путіним - це створення "третьої Російської імперії". Перша - це імперія Романових, яка базувалася на "вірі, царі, народності", ідеологемі, вперше сформованій при Миколі і міністром народної освіти Уваровим", - пише у своєму блозі Олексій Кущ, передають Патріоти України, і продовжує:

"Надалі теорію офіційної народності взяли на щит чорносотенці і вона маргіналізувалася. Друга імперія - СРСР, побудована на ідеологемі інтернаціоналізму і комунізму. Сучасна РФ в тому вигляді, в якому вона дісталася Путіну, не могла вважатися імперією. У цієї країни був хороший шанс піти шляхом модернізації і до 2007 року цей вектор був головним.

Але після 2007 року РФ встала на шлях побудови "третьої імперії". Це конструкція як мед на душу лягла в свідомість російських політичних еліт, чий світогляд коливається від есхатологічного жаху "вершників Апокаліпсису", привидів Медведєву, до історичних реконструкцій білого руху Стрєлкова і майже шаманської містики в сприйнятті метафізичного поля деякими мешканцями кремлівських веж.

Третя імперія перегукується і з Третім рейхом, і Третім Римом Достоєвського, і третім царством Духа Йоахима Флорського і навіть пророцтвами Іоанна Богослова. Третій рейх в Німеччині повинен був взяти все найкраще у рейху Священної Римської імперії і рейху Бісмарка. Третя імперія Путіна повинна увібрати в себе риси імперської і Радянської Росії. Основа її існування - зовнішня експансія. Термінологія неоімперіалізму в РФ також багато бере у третього німецького рейху:

  • ідея "підступного ворога" і остаточне вирішення єврейського / українського питання;
  • найбільш розділена нація в світі;
  • протистояння з "англо-саксами";
  • "нас не почули, ми пропонували по-чесному розділити світ";
  • маріонетки "Заходу" у вигляді Польщі/України, по яких потрібно завдати "превентивного удару" і багато іншого.

Слабкість третьої імперії Путіна-розмита ідеологічна база. РФ виступає проти імперіалізму США, але її ідеологи одночасно гордо іменують себе "імперцями". Російський світ як ідеологема дуже розмито сприймається на світорівні. Навіть сам Дугін не може пояснити в двох словах його суть. А коли ідея не описується фразою з декількох чітких пропозицій - вона помилкова.

Більшовики змогли сформулювати: земля - селянам; фабрики робітникам; влада - "Советам". Але в Росії: земля - китайцям, заводи - Дерипасці і Абрамовичу; влада - корупційним елітам. Ці фрази погано лягають на плакати. Постійний смисловий і ментальний рецикл до радянського минулого не працює. СРСР, як би там не було, був соціальним проектом, а не "рубльовським" зі 100-метровими яхтами.

Путін любить сакральні дати. Цю "любов" не можна розуміти буквально і очікувати чогось від нього на 9 Травня, 22 червня і т.д. Але є одна дата, яку він не пропустить: у грудні 2022 року виповнюється 100 років з дня утворення СРСР.

Я переконаний, що всі події в 2021-2022 роках підпорядковані цій даті. Весь 2021 рік Москва ламала Лукашенка, змушуючи піти на прискорену інтеграцію в рамках Союзної держави і таки доламала.

На початку 2022 року відбулися дивні події в Казахстані. Особисто я переконаний, що головною метою тих подій було усунення клану Назарбаєва і посилення залежності Токаєва (з недостатнім клановим потенціалом) від зовнішньої військової підтримки країн ОДКБ, читай - Росії. Війська РФ і Білорусі повинні були залишитися в Казахстані надовго, сама країна - повернутися на кирилицю і погодитися на вступ до Союзної держави.

Недавній спіч Лукашенка щодо того, що країни пострадянського простору повинні "кренитися" у бік Союзної держави інакше втратять суверенітет - звернені саме до Казахстану. Але Токаєв виявився хоч і інтелігентом в окулярах, але з сильним характером. Він вміло включив китайську і турецьку противагу, залишивши Путіна ні з чим. Союзна держава мала включити в грудні цього року РФ, Білорусь, Казахстан і Україну. Давня концепція Солженіцина і Собчака про ідеальний формат реінкарнації СРСР.

Путін мав виголосити історичну промову про "виправлення найстрашнішої геополітичної катастрофи 20 століття" і в його розумінні історична місія президентства для нього була б виконана, поставивши його в один ряд з Петром І і Сталіним в російському пантеоні.

Але перший млинець грудкою пішов в Казахстані. А найпотужніший провал стався в Україні. Тепер у Кремлі ліпитимуть квазі-СРСР з усіх підручних засобів: Південної Осетії, Придністров'я, Абхазії, т.зв. ЛДНР, окупованих територій нашого півдня. Йдеться про включення їх в союзну державу, а не в РФ (російські пенсії ніхто платити не буде). Є ще концепція формування "іншої України". Або з окупованих територій плюс т. зв. ЛДНР, або без т.зв. ЛДНР. Це якщо проект "Новоросія" остаточно закриють.

Я навіть не здивуюся, якщо реанімують квазі-УРСР з прапором і гімном справжньої УРСР. "Інша Україна" буде використовуватися для боротьби зі справжньою Україною, формуючи загрози у вигляді Мінська-3 (якщо Мінськ-2 був про Федерацію, то Мінськ-3 може викотити положення про конфедерацію).

Усе це свідчить про те, що деокупацію наших територій реально провести лише в рамках нинішньої війни. Якщо їх включать у вигляді незаконних квазіутворень до складу союзної держави, РФ поширить на них норми своєї військової доктрини, включаючи застосування тактичної ядерної зброї. Але є і хороша новина.

РФ нездатна вести війну проти Заходу. Це зрозуміли у Фінляндії та Швеції, які до 24 лютого 2022 року побоювалися РФ. Війни виграють за допомогою демографії, економіки або технологій. Технологічно РФ не може перемогти Захід, так само як і економічно. Саме тому вона веде війну проти України, опустивши її на рівень демографічної та економічної переваги: росіян більше, ніж нас, і у них є фінансовий резерв.

Саме тому, Захід повинен підвищувати нашу технологічність в озброєннях. Наше завдання, щоб третю імперію "ліпили" з "того, що було": Білорусь, РФ, Південна Осетія, Абхазія, Придністров'я. Головне - без українських окупованих територій. Нехай це буде "ведмідь, собака і три блохи", а не чотири держави як задумував Солженіцин. І тоді історичний апофеоз у вигляді третьої імперії обернеться кривавим фарсом.

І, можливо, в РФ нарешті усвідомлять, що всі жертви, понесені з їхньої вини, були спрямовані не на боротьбу з міфічним Заходом і не на відновлення СРСР, а на те, щоб приєднати три клаптики суші за площею поступаються стандартної російської області. Адже як би не складалася війна, грудень 2022 року Путін вже не може пропустити: нову імперію будуть ліпити з того, що буде в наявності до того моменту. І стратегічне завдання для України - скоротити кількість "пазлів".

Зможуть демонтувати? Мінкульт позбавив Арку дружби народів у Києві статусу пам’ятки історії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:30

Мінкульт своїм наказом позбавив Арку дружби народів статусу пам’ятки історії. Відповідно, тепер цей монумент може бути повністю демонтований.Про це повідомили в пресслужбі відомства. 26 квітня 2022 року скульптурна частина монумента була прибрана з цен...

"На увесь фронт у них не вистачить сил": Росія може готувати відволікаючий удар для відтягнення сил ЗСУ, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:24

Окупаційні війська Росії можуть готувати новий удар для відволікання, щоб відтягнути Сили оборони України і здійснити потужний наступ на іншому напрямку. Про це в ефірі телемарафону розповів керівник Центру військово-правових досліджень, експерт Олекса...