Венесуела якраз підійде: РФ розгляне питання про розміщення своїх ракетних сил поблизу США

Політика Росії в Венесуелі спрямована на те, щоб назавжди дестабілізувати цей світовий регіон, близький до Сполучених Штатів.

Дельсі Родрігес і Сергій Лавров. Фото: Warsawinstitute.org.

Віце-президент Венесуели Дельсі Родрігес прибула в Москву 21 серпня, де її прийняв міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Центральними темами зустрічі були спільні проекти в галузі економіки, передових технологій і культури. Однак в основному переговори були присвячені питанням, пов'язаним зі співпрацею між двома країнами на світовій арені. 15 серпня Росія і Венесуела підписали угоду, що регулює візити військових кораблів країн в їхні порти, передають Патріоти України із посиланням на Warsawinstitute.org.

Ця угода, що дозволила російському флоту розширити свої оперативні можливості на південь від Карибського моря, була укладена через тиждень після того, як Ніколас Мадуро оголосив на мітингу в центрі Каракаса, що Венесуела готова протистояти «імперіалістичній блокаді» США. Раніше прес-секретар МЗС РФ Марія Захарова звинуватила Великобританію в будівництві військового об'єкта в сусідній Гайані, нібито призначеного в якості відправної точки для диверсійних груп.
Крім того, Росія є оплотом економічної підтримки режиму Мадуро, оскільки поставки як бензину, так і інших нафтопродуктів спрямовані на запобігання колапсу вітчизняної нафтової промисловості. Агентство Bloomberg повідомило, що в червні і липні Венесуела отримала не менше 600 000 барелів російського палива і сировини для виробництва бензину. Вантажі вирушили з чорноморського порту Тамань на Мальту, де вони були переправлені на інші судна, що прямують до Венесуели. Режим в Каракасі сильно постраждав від санкцій США через брак палива. Раніше великі обсяги його палива імпортувалися з американських нафтопереробних заводів, залишаючись в руках дочірньої компанії Венесуели, контрольованої державою нафтової монополії PDVSA.
Політика Росії в Венесуелі спрямована на те, щоб назавжди дестабілізувати цей світовий регіон, близький до Сполучених Штатів. Крім того, мова йде про ослаблення позицій Вашингтона при нарощуванні військового впливу Москви в Карибському регіоні.
Слід звернути увагу на ще один мотив, який стоїть за російською стратегією, оскільки пропозиція підтримки Мадуро відповідає боротьбі Путіна з «кольоровими революціями». Прикладом цього є всі заходи, що вживаються опозиційними партіями Венесуели, які Кремль розглядає як націлені на його дружній режим. Але є і більш очевидні причини.
Багата нафтою країна винна Росії в цілому 17 мільярдів доларів, в той час як російське ГРУ фактично контролює незаконний обіг наркотиків з Колумбії через Венесуелу. Після припинення дії договору про РСМД між Москвою і Вашингтоном виникла нова, хоча і потенційно небезпечна, гостра проблема. У свою чергу заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що РФ розгляне питання про розміщення своїх ракетних сил поблизу США, якщо в Європі будуть розміщені аналогічні ракети американського виробництва. Те, що відбувається зараз, може кілька нагадувати кубинську кризу 1960-х років.

Діти вчать в основному російську мову та історію: Окупанти на ТОТ створили орган контролю пропаганди у школах

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:32

Російські загарбники створили на тимчасово окупованих територіях орган контролю пропаганди у школах. Про це повідомляє Центр національного спротиву, передають Патріоти України. На тимчасово окупованих територіях Кремль запускає черговий фейковий держав...

"Це те, що ми зробили з нуля зі старих складових": Буданов розповів, чим нищать стратегічні літаки РФ (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:55

Україна виробляє і модернізує зброю, яка здатна збивати російські стратегічні бомбардувальники. Про це сказав керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов у п’ятницю, 19 квітня, передають Патріоти України. "Застосовуються різні системи. Цього ...