Вони теж хочуть грошей, або 47 230 грн - то не для "патриціїв": КС за запитом ВС визнав обмеження зарплат держслужбовців під час карантину незаконним

Крилатий вираз "щоб ти жив на одну зарплатню" набуває нового відтінку. Чиновницька еліта і за режиму Зеленського не бажає розділяти тяготи з народом і вимагає "свого", не зважаючи на карантин та економічну кризу.

Конституційний суд 28 серпня визнав, що обмеження заробітних плат державних службовців і суддів в період карантину є незаконним, зазначають Патріоти України.

Верховний Суд звернувся до КС з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції, положення окремих обмежень у зв’язку з пандемією.

Рішенням КСУ визнано такими, що не відповідають Конституції, положення:

– частин першої статті 29 закону № 294:

Установити, що у квітні 2020 року та на період до завершення місяця, в якому відміняється карантин, установлений Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу, заробітна плата, грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування) нараховуються у розмірі, що не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року. При цьому у зазначеному максимальному розмірі не враховуються суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата щорічної відпустки.

третьої статті 29 закону № 294:

Обмеження, встановлене у частині першій цієї статті, застосовується також при нарахуванні заробітної плати, суддівської винагороди, грошового забезпечення відповідно народним депутатам, суддям, суддям КСУ, членам ВРП, членам Вищої кваліфікаційної комісії суддів, прокурорам, працівникам, службовим і посадовим особам НБУ, а також іншим службовим і посадовим особам, працівникам, оплата праці яких регулюється спеціальними законами.

Представник президента в КС Федір Веніславський заявив, що, на його думку, КС ухвалив обґрунтоване рішення, оскільки Рада не могла законом про держбюджет змінювати розмір зарплати, перш за все - суддів.

Важливо, що цим рішення не скасовується норма, яка обмежує зарплату членів наглядової рад держпідприємств. Скасувати обмеження щодо них вимагав МВФ. Але обмеження щодо наглядових рад записане у перехідних положеннях, а не в тих статтях, які скасував КСУ.

Довідково: Зазначені положення законів визнані неконституційними та втрачають чинність з дня ухвалення цього рішення.

Відверто порушують Конвенцію ООН: У Держдепі США розповіли, чим росіяни труять ЗСУ на полі бою

четвер, 2 травень 2024, 13:53

Росія використовує хімічну речовину хлорпікрин проти українських військових, чим порушує Конвенцію ООН про заборону хімічної зброї. Про це йдеться у заяві Держдепартаменту США, передають Патріоти України. Відомство має докази використання не тільки хло...

Представник України в ООН іронічно натякнув на руйнування Кримського мосту

четвер, 2 травень 2024, 12:14

Представник України в ООН Сергій Кислиця натякнув, що Керченський міст у тимчасово окупованому Криму буде зруйновано. Він опублікував іронічний колаж у соцмережі X, передають Патріоти України. Кислиця опублікував картинку з різними видами мостів, у яко...