Втрати протверезили? У Росії масово припиняють дивитися пропаганду - аудиторія "топ-каналів" агресора впала на 25%

Після нападу Росії на Україну федеральні пропагандистські телеканали, такі як Перший канал, Росія-1 та НТВ, втратили значну частину своїх глядачів. Аудиторія каналів, де вранці розповідають про, мовляв, "перемоги над нацистами", вдень про "силу економіки", а вечорами "пропонують" завдати ядерних ударів по Європі, скоротилася на 25%. Росіяни вже не можуть споживати таку кількість пропаганди і йдуть в Інтернет, щоб знайти альтернативну інформацію, передають Патріоти України.

Як повідомляє The Moscow Times, фахівці Ромір провели дослідження, згідно з яким до повномасштабної війни Росії проти України той же пропагандистський Перший канал дивилися 33,7% населення. У липні аудиторія зменшилася до 25,5%. Охоплення Росія-1 знизилося з 30,9% до 23%. НТВ-з 21,1% до 16,6%.

У дослідженні йдеться про те, що люди йдуть в Інтернет і месенджери, щоб уникнути пропаганди і знайти альтернативні відомості про події. В результаті так звана велика трійка державних каналів РФ вперше за охопленням аудиторії поступилася месенджеру Telegram. Його охоплення з лютого по липень підросло з 19,1% до 26,8%.

Відзначається, що російські держканали, які змінили свою сітку мовлення під військові потреби, прибрали розважальні програми і підняли градус пропаганди до рівня СРСР часів Сталіна, стали вже не такими цікавими для людей різного віку.

"Держпропаганда стає менш ефективною. Хоча вона як і раніше використовує установки, зашиті в мозок на ранніх етапах еволюції — у той час, коли наші предки жили в зграях, що конкурують за їжу. Пропагандисти відзначають принцип, який називається парохіальним альтруїзмом і добре вивчений до теперішнього часу. Вони роздмухують відмінності, апелюють до образу ворога і конструюють небезпеки, яких немає в реальному житті", - пояснив своє бачення ситуації психіатр Віктор Лебедєв.

Крім того, односторонній потік інформації викликає втому, а відсутність, мовляв, "нищівної перемоги" призводить до наростання почуття спустошення у аудиторії.

За даними дослідників, відтепер тільки 2% росіян вірять у завершення війни з Україною протягом місяця. Водночас у березні таких респондентів було 14%. Також знизився і рівень підтримки війни. Якщо в квітні фіксувався показник 66%, в липні він знизився до 55%. Кожен четвертий припинив спілкування зі своїми друзями і родичами. Близько 43% зізналися, що стикаються з тривогою і депресією.

Удар по шкільному стадіону в Харкові: Постраждали сім людей, в тому числі діти

середа, 8 травень 2024, 20:00

Унаслідок російського удару по спортмайданчику в Харкові вдень у середу, 8 травня, постраждали семеро людей, зокрема діти. Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура в Telegram, передають Патріоти України. За інформацією слідства, вдень 8 травня ...

Під час боїв за Київ зливала ворогу геолокації ЗСУ: СБУ затримала місцеву жительку

середа, 8 травень 2024, 17:47

Служба безпеки України затримала місцеву жительку Київщини, яка під час боїв за столицю передавала ворогу геолокації оборонних пунктів українських Збройних сил Про це повідомляє СБУ. Відповідно до інформації слідства, жінка була в складі агентурного ап...