Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ремонти заводів, які постраждали від атак безпілотників СБУ, передають Патріоти України.

Як повідомляєBloomberg, посилаючись на джерела в галузі, відновлення пошкоджених НПЗ у Росії відбувається повільно. "За минулий місяць не було завдано нових пошкоджень, що дало операторам час для проведення ремонтних робіт. Проте темпи відновлення сповільнилися", – зазначає агентство.

За словами джерел, добові темпи переробки нафти на НПЗ, пошкоджених внаслідок атак українських безпілотників, з 1 по 17 квітня становили в середньому 1,23 млн барелів. Це приблизно на 280 тис. барелів на день нижче, ніж у середньому за період до атак, з 1 до 24 січня.

Зокрема, Туапсинський завод "Роснефти", який постраждав ще наприкінці січня, все ще не працює. Інші пошкоджені НПЗ "Роснефти" так і не повернулися до обсягів переробки, які мали до атак. Переробка на об'єкті Norsi ("Лукойл") у Нижньому Новгороді теж залишається нижчою за січневий рівень.

Загалом СБУ здійснила вже 14 успішних атак на російські НПЗ у різних регіонах країни. Вони на третину скоротили експорт російських нафтопродуктів. На нафтопереробку вплинула також повінь. Через неї зупинився Орський нафтопереробний завод. Ще два НПЗ – у Новошахтинську та Пермі – знизили середній обсяг переробки загалом на 45 тис. барелів на день. "Це може бути пов'язано з технічним обслуговуванням, яке російські оператори зазвичай проводять навесні, адже влітку зростає попит на нафтопродукти", – зазначає агентство.

Нагадаємо, раніше експерт з енергетики Сергій Куюн наголосив, що атаки українських дронів на російські нафтопереробні заводи створюють серйозні проблеми для Росії. За даними, наданими одним з високопосадовців НАТО, такі атаки призвели до значного зниження виробництва нафти та збільшення вартості пального для росіян. У разі продовження атак Росія може зіткнутися з неминучою кризою у нафтопереробній галузі. Це може призвести до подальшого зростання цін на пальне та загострення економічної ситуації в країні.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...