ВВС розповідає, чому в Європі так побоюються служби військової розвідки ГРУ Росії

Якщо визначення успішної розвідки – відсутність новин про її роботу, то ГРУ, ймовірно, є найефективнішим шпигунським агентством Росії. У комуністичні часи КДБ став на Заході "притчею во язицех", незалежно від того, чи проникали в коридори влади за кордоном чи вбивали дисидентів в їх квартирах в СРСР. Але мало хто чув про ГРУ. Про це йдеться в матеріалі ВВС, зазначають Патріоти України.

Головне розвідувальне управління Росії пережило КДБ після розпаду СРСР, і, схоже, процвітає досі. Велика Британія звинувачує його агентів в атаці нервово-паралітичною речовиною "Новичок" в Солсбері 2018-го, коли колишній офіцер ГРУ, що жив у Великій Британії, був отруєний разом із дочкою.

США звинувачують ГРУ в великих кібератаках. Вважається, що бойовики ГРУ також брали активну участь в конфліктах в Україні та в Сирії.

У цьому місяці два агенти ГРУ, звинувачені в нападі в Солсбері, були пов'язані владою Чехії зі смертельним вибухом на складі зброї на чеській території 2014 року.

Один з вищих командирів російських бойовиків в Україні, Ігор Гіркін, на прізвисько Стрєлков, звинувачений ЄС в тому, що є оперативником ГРУ. За це його включили до санкційного списку.

ГРУ причетне до злому електронної пошти під час президентської кампанії Гілларі Клінтон 2016-го і в діяльності проти Демократичної партії США, в результаті якої були опубліковані десятки тисяч приватних повідомлень, які дискредитували кандидата в президенти США, ворожого до Росії. США, врешті, звинуватили 12 росіян в кібератаці. Усі вони офіцери ГРУ. Кремль відповів, що немає доказів зв'язку цих 12 з військовою розвідкою чи хакерськими атаками.

Якщо ГРУ дійсно проводило операції в Україні й проти США, то досягли своїх цілей: бойовики на Донбасі досі зберігають контроль над територією на сході України, а Клінтон програла вибори 2016 року Трампу.

Але інші їх операції виявилися вражаючими провалами, хоча і зі смертельними наслідками. Як от у Солсбері, де померла жінка. Два оперативники ГРУ, які вирушили до Великої Британії, не тільки не вбили свою жертву Сергія Скрипаля, а й залишили за собою безліч слідів. Якщо, звичайно, сліди не були навмисно нахабними, щоб послати сигнал, що Росія готова йти на високий ризик, переслідуючи свої цілі закордоном.

"Візуально схожа на Mbombe 6×6": На відео з Сирським і Умєровим помітили невідому раніше бронемашину українського виробництва

четвер, 18 квітень 2024, 20:17

Головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському та міністру оборони України Рустему Умєрову представили нове озброєння та військову техніку вітчизняного виробництва. Про це у четвер, 18 квітня, повідомляє "Мілітарний", передають Патріоти України. . Зазнач...

СБУ затримала чергового зрадника, який працював на росіян (фото)

четвер, 18 квітень 2024, 20:02

Співробітники СБУ викрили зрадника, який створював кремлівську пропаганду на замовлення розвідки РФ. За роботу агентові окупанти заплатили майже 250 тис. у гривневому еквіваленті. Тепер він отримав те, на що заслуговує – 15 років тюрми. Про це повідоми...