Виправдання для прямих переговорів з "ЛДНР": "Не можна домогтися миру, ні з ким не розмовляючи", - Кравчук про зміну роботи в ТКГ

Леонід Кравчук наголосив, що буде "говорити з ким завгодно", але ніколи не підпише "документ, який зашкодить Україні".

Нічого в ТКГ підписувати, що б зашкодило Україні, ніхто не буде. Наразі треба зрозуміти, яким бачать майбутнє ОРДЛО окупанти й шукати новий формат переговорів (при цьому не мовиться про перемовини, наприклад, президента з ватажками бойовиків). Адже якщо ні з ким не говорити – миру не досягти. Про все це розповів 1 серпня в ефірі одного з українських телеканалів голова делегації України в Тристоронній контактній групі щодо ситуації на Донбасі та перший президент України Леонід Кравчук, повідомляють Патріоти України.

Нічого такого, що б зашкодило Україні

  • Кравчук наголосив, що буде "говорити з ким завгодно", але ніколи не підпише "документ, який зашкодить Україні".
  • Політик звернув також увагу на те, що в рамках раніше підписаних мінських домовленостях Україна досі не може "зайняти точну і ясну позицію".
  • Проблема, мовляв, у тому, що у документі мовиться про "спочатку вибори, а потім кордон", а насправді в України діаметрально протилежна позиція – спершу контроль за кордоном, а потім вже вибори.

Яким може бути майбутнє ОРДЛО

  • Кравчук вважає, що представники окупованих територій Донецької та Луганської областей повинні чітко сформулювати, яким бачать майбутнє ОРДЛО.
  • Поки що, мовляв, якщо слухати їхні заяви, то здається, що вони "хочуть автономії, федералізації", "щоб це була територія з ознаками державності". Кравчук вважає, що "вони беруть дуже високо".
  • Водночас Росія говорить про "особливий статус", як це й записано в мінських домовленостях. "Але там записали так, що ми самі не знаємо, що це таке", – зауважив глава ТКГ.

Про компроміс

  • Леонід Кравчук готовий також вислухати пропозиції ватажків окупантів.
  • Це лише щоб зрозуміти, на які кроки можна йти, щоб мати можливість досягти компромісу.
  • Наразі ж від окупантів Кравчук "жодної відповіді не отримав".

Про формат переговорів

При цьому Кравчук наголосив, що Україна не повинна вести переговори з представниками ОРДЛО, з ватажками бойовиків, на рівні президента, на вищому державному рівні.

  • Але новий формат діалогу одначе треба шукати.
  • Одним із варіантів зміни формату є, наприклад, залучення США. "Правда, там вибори на носі, коронавірус, там багато проблем. Я говорю про це в перспективі", – уточнив Кравчук.
  • Якщо ми хочемо чогось досягти, хочемо миру на Донбасі – як можна домогтися миру, ні з ким не розмовляючи?! Прийдуть сили ООН, ОБСЄ, поставлять своїх військових, одягнуть білі каски, і все? Не буде такого, – підсумував Леонід Кравчук.

    Джерело: 24 канал

    "Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

    середа, 24 квітень 2024, 20:32

    Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...

    Росія планує зірвати Глобальний саміт миру в Швейцарії – Зеленський

    середа, 24 квітень 2024, 19:55

    Росія має конкретний план для зриву Глобального саміту миру, який має відбутися у Швейцарії. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками держав-партнерів і міжнародних організацій, які працюють в Україні, передають Па...