Вишиванку за 12 тисяч гривень, створену на Полтавщині, подарували британській королеві

За мірками української майстрині, королева носить десь 52-54-й розмір одягу.

У гардеробі британської королеви Єлизавети ІІ є українська вишиванка, розшита полтавською майстринею з Решетилівки! Свою роботу вона тримала в таємниці. І тільки нам розповіла, що це був подарунок королеві Єлизаветі ІІ на день народження від української делегації. Що за стиль вишивки, і як визначали королівський розмір – передають Патріоти України з посиланням на Сьогодні.

Подарунок для королеви Великої Британії

Для кого тільки не вишивала сорочки майстриня Алла Кизь. Всі президенти України ходять у вишиванках решетилівської майстрині. Навіть у самої королеви Великої Британії Єлизавети II є тепер такий предмет гардероба.

"Цього ніхто не знав. Тільки я, Надія Вікторівна і моя швачка, яка це шила", – вперше розповіла про роботу для королеви Алла Кизь.

Замовлення на сорочку для королеви зробила українська делегація. Це був подарунок на 92 роки Єлизаветі II. Розмір королеви майстриня визначала "на око" – за фотографіями в інтернеті, вишиванку зробили трохи вільніше. За мірками майстрині, королева носить десь 52-54-й розмір.

Чи одягала королева Великої Британії подарунок, майстер не знає, але отримала його точно. До речі, вишиванка для монархині коштувала стільки ж, як і для всіх інших, – 12 тисяч гривень.

Якщо замовник попросить вишити таку ж сорочку, як у королеви, то майстриня відмовить. Тому що впевнена, що у кожної людини повинен бути свій візерунок. Жодна її робота не повторюється.

Що ще вишивали для королівської сім'ї Британії

Втім, це була не перша, створена руками полтавських майстрів річ, яка потрапила до Букінгемського палацу. За словами Алли Кизь, раніше вона вишивала для них постільний комплект: підковдра, простирадло – три на три, все розшите і дуже красиве.

Стиль вишивки "білим по білому": у чому його складність і популярність

Стиль вишивки, який так сподобався в Букінгемському палаці, називається "білим по білому". Він вважається одним з найскладніших, адже там рахують кожну ниточку.

Існує думка, що найдорожча і одна з найскладніших вишивок білим по білому з'явилася через економію. Наші предки виймали ниточки з тканини і ними ж вишивали, щоб не купувати фарби.Вишивка білим по білому вважається однією з найскладніших"Білим по білому" вишивають по всій Україні, але тільки в Решетилівці застосовують по вісім технік для одного виробу.

Центр вишивки хоче, щоб стиль внесли до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Зараз такий статус мають козацькі пісні, Петриківський розпис і косівська кераміка.

Хоче влаштувати торг? Шредер заявив, що його дружба з Путіним може допомогти закінчити війну

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:44

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер вважає, що його давні добрі стосунки з російським диктатором Володимиром Путіним можуть посприяти закінченню війни в Україні. Слова Шредера у четвер, 28 березня, наводить Deutsche Welle, передають Патріоти Укра...

Стефанчук розповів, як довго Рада може розглядати закон про мобілізацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:30

Верховна Рада може розглядати законопроєкт про мобілізацію в сесійній залі впродовж одного - кількох тижнів, якщо народні депутати наполягатимуть на всіх правках, за відсутності цього - розглянуть швидше, заявив голова ВР Руслан Стефанчук у коментарі ...