З архіву ПУ. "Кремль давно готувався до захоплення Донбасу": Портников звернув увагу на новий важливий доказ

«Сплячу агентуру» створюють задовго до проведення спеціальних операцій в недружніх країнах. А потім агентура активується – і начебто випадкові люди стають «народними губернаторами», «главами республік», «народними мерами».

Віталій Портников. Фото: 24 канал.

"У столиці Калмикії Елісті вже кілька днів поспіль проходять мітинги проти призначення виконувачем обов’язків глави міста Дмитра Трапезникова – одного з колишніх ватажків угруповання «ДНР». Учасники протестів не розуміють, чому на чолі столиці їхньої республіки опинилася людина, яка не має ніякого відношення до Калмикії, ніяк не пов’язана з її народом", - пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України 5 жовтня 2019 року, та продовжує:

"У Донецьку Трапезников був правою рукою Олександра Захарченка. Після загибелі Захарченка Трапезников навіть став «виконувачем обов’язків глави ДНР», але програв апаратну боротьбу іншій особі – Денису Пушиліну. В результаті саме Пушилін і став новим «главою ДНР», а Трапезников та інший колишній соратник Захарченка Олександр Тимофеєв змушені були втекти з Донецька до Росії.

Але в Росії Трапезников, як бачимо, не загубився. Новий глава Калмикії Бату Хасіков запропонував призначити його керівником Елісти. Причому це «нестандартне призначення» людини, про яку в Калмикії ніхто ніколи нічого не чув, глава республіки пояснює необхідністю боротися з корупцією та криміналом. І це при тому, що з Донецька Трапезников і Тимофеєв евакуювалися саме через побоювання бути притягнутими до відповідальності за корупцію та інші зловживання.

«Сплячу агентуру» створюють задовго до спецоперацій

Учасники протестів в Елісті не сумніваються, що призначення Трапезникова – це не особиста ініціатива Хасікова, а пряма рекомендація з Москви. Сперечаються тільки, яке з впливових угруповань «кураторів» Донбасу просунуло свою людину в Елісту. Але справа, звичайно ж, не в угрупованнях.

Випадкова людина, яка просто завдяки «соціальному ліфту» стала одним із керівників угруповання «ДНР», ніколи б не пробралася в керівництво столиці російської республіки. Трапезников, судячи з усього, ніколи і не був випадковою людиною. Таку «сплячу агентуру» створюють задовго до проведення спеціальних операцій в недружніх країнах. А потім агентура активується – і начебто випадкові люди стають «народними губернаторами», «главами республік», «народними мерами».

Якщо ж одні агенти не знаходять спільної мови з іншими, їм знаходять не менш відповідальну роботу. Так в Радянському Союзі особливо довірених осіб переводили з однієї союзної республіки до іншої – для нагляду за місцевим керівництвом. І, як бачимо, нічого не змінилося.

Ще один важливий доказ

Історія Трапезникова – ще один важливий доказ того, що Кремль давно і наполегливо готувався до спеціальної операції з окупації Криму і східних областей України. Знаходив і вербував потрібних людей – таких, як Трапезников. Оживляв пропагандистської міфи – на взірець історії про самодостатність більшовицької Донецько-Криворізької республіки, про яку стали активно говорити в роки правління Віктора Януковича. Активно працював з українськими журналістами, які розповідали глядачам і читачам про «особливий характер Донбасу» і небезпеку «українського націоналізму».

До речі, багато хто з людей, які для цього використовувалися, після 2014 року виявилися в Росії і прекрасно себе почувають в цій країні. Тому що в Україні ці люди були на роботі. А в Росії вони – вдома. І навіть можуть розраховувати на продовження політичної кар’єри – як у випадку з Дмитром Трапезниковим".

Під час боїв за Київ зливала ворогу геолокації ЗСУ: СБУ затримала місцеву жительку

середа, 8 травень 2024, 17:47

Служба безпеки України затримала місцеву жительку Київщини, яка під час боїв за столицю передавала ворогу геолокації оборонних пунктів українських Збройних сил Про це повідомляє СБУ. Відповідно до інформації слідства, жінка була в складі агентурного ап...

Треба закрити небо: Пісторіус попросив Швейцарію передати Україні Patriot

середа, 8 травень 2024, 17:44

Німеччина виступила з ініціативою щодо зміцнення протиповітряної оборони України. Так, нещодавно міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус попросив свою швейцарську колегу Віолу Амхерд поставити Києву систему Patriot. Однак переговори явно не привели н...