З архіву ПУ. Переворот у геополітиці Східної Європи: ​У США пророкують напад РФ на Білорусь через спільний з Україною і Польщею проект

Захід і Росія зіштовхнулися в Білорусі через проект Балтійсько-Чорноморського водного шляху, де 10-мільйонна республіка, майже поглинута "старшим братом" відіграє центральну роль.

Проект Балтійсько-Чорноморського водного шляху, в якому бере участь Україна, може привести до нападу Росії на Білорусь. Вплив Кремля на Східну Європу слабшає, влада РФ може зважитися на радикальне вирішення цієї проблеми. Про це йдеться в статті американської дослідницької організації The Jamestown Foundation, передають Патріоти України у травні 2020 року.

Новий Балтійсько-Чорноморський водний шлях, який, як планується, буде проходити через Україну, Білорусь і Польщу, може зробити революцію в геополітиці на сході Європи. Разом з тим, він, ймовірно, збільшить напруженість між Сходом і Заходом.
Європейський союз назвав свій новий проект E40. Його вже підтримали Сполучені Штати. І якщо водний шлях E40 стане частиною об'єднання "Ініціатива трьох морів" (3SI), то це позитивно позначиться на економіці трьох країн-учасниць і їхніх сусідів (крім держави-ізгоя, звісно). Це також сприятиме співробітництву з інших питань, включаючи безпеку, і зробить кожну з країн-учасниць більш привабливим партнером для Заходу.
Такий розвиток подій перетворило б країни між Росією і Західною Європою з геополітичного еквіваленту "країн-естакад" - в єдиного колективного гравця. Тож не дивно, що такі перспективи отримують підтримку в США і частини ЄС, але викликають дедалі більший спротив в Москві.
Росія розглядає E40 як загрозу своєму впливу в регіоні і навіть, на думку деяких аналітиків, як загрозу для самої Росії. Проте, Москві все важче блокувати проект, використовуючи ті засоби, які використовувалися в минулому.

Останнє століття Москва з підозрою ставилася до будь-яких зусиль з просування східноєвропейського єдності, розглядаючи їх як спробу створити проти неї "санітарний кордон", і як змову Польщі. Дійсно, Польща очолила такі проекти в 1920-х і 1930-х роках завдяки регіональним угодам про конфедерацію. Однак після Другої світової війни ідея зникла через радянську окупацію і розколу Європи, що спонукало всіх учасників мислити тільки в термінах Схід-Захід, а не в потенціалі співробітництва Північ-Південь.

Після розпаду Радянського Союзу ідея знову стала реалістичною, але спочатку отримала відносно невелику популярність, тому що жителі Центральної та Східної Європи побачили своє спасіння в приєднанні до Заходу. Крім того, багато людей на Заході провели нову лінію між колишніми країнами Східного блоку (включаючи три балтійські країни і колишню Югославію) і новими республіками, що виникли після розпаду Радянської імперії.

Мало хто на Заході приділяв багато уваги існування більшого регіону, що охоплює обидві сторони цієї нової розділової лінії. Проте, в останнє десятиліття ситуація почала змінюватися після того, як багато країн Центральної та Східної Європи, які Захід прийняв в свої інститути, прийшли до висновку, що до них ставляться, як до членів другого сорту. У той же час, деякі колишні радянські республіки, включно з Україною, почали побоюватися, що найближчим часом їм не дозволять вступити до західного клубу.

В результаті східноєвропейські країни, як всередині євроатлантичного співтовариства, так і за його межами, почали шукати нові способи просування і захисту. Продемонстрована ними здатність до внутрішньо регіональної співпраці зробила їх більш привабливими для Заходу.

В результаті проекти, що підтримують ідею Міжмор'я (більш тісного регіонального співробітництва та інтеграції країн між Балтійським, Чорним і Адріатичним морями) знову почали залучати все більшу увагу і підтримку як всередині, так і за межами регіону. Прихильники таких проектів, однак, намагалися не представляти їх в якості заміни Європейського союзу і Організації Північноатлантичного договору (НАТО), а в якості доповнення до цих інститутів, щоб не втратити підтримку Заходу.

Через свій вплив на президента Олександра Лукашенка Москва до недавнього часу передбачала, що Білорусь буде протистояти будь-якому запропонованому регіональному проекту, за винятком проросійського. Але зараз, коли відносини між Москвою і Мінськом охололи, російські чиновники все більше стривожені готовністю Мінська співпрацювати на водному шляху Е40 і рядом інших регіональних проектів.

Серйозною потенційною "точкою напруженості" є Ініціатива "Трьох морів" (3SI), що представляє собою більш широке об'єднання країн-членів ЄС, розташованих в Центральній і Східній Європі, які спільно співпрацюють в розробці стратегічних, внутрішньорегіональних проектів в галузі транспорту, енергетики та цифрової інфраструктури. Білорусь і Україна не є повноправними членами 3SI (основні субвенції від ЄС на реалізацію проекту отримає Польща.-ПУ). Також і E40 не був прийнятий в якості схваленого проекту як 3SI, але членство Польщі в Ініціативі виглядає вельми перспективним

Москва розглядає проекти 3SI і E40, як частина багатогранного західної змови з метою видавлювання Росії з Центральної та Східної Європи, а також для просування Заходу до кордонів Росії. Наприклад, посол Москви в Естонії Олександр Петров заявив, що його країна "готова до співпраці з усіма нашими європейськими сусідами, якщо їх зусилля не будуть спрямовані на ізоляцію Росії і створення якогось "санітарного кордону".

Зусилля Москви по блокуванню водного шляху Е40 і ширші зусилля з регіональної співпраці, безумовно, не обмежуватимуться одними словами. Поза всяким сумнівом, вона буде продовжувати чинити тиск на Мінськ, переконуючи, що Україна і Польща виграють, навіть якщо проект буде завершений лише частково, а Білорусь - тільки після відкриття всього маршруту.

Більш того, російська сторона буде продовжувати дотримуватися ідеї, що підтримка водного шляху підриває інтереси Росії і перешкоджає майбутньому співробітництву між Заходом і Москвою, ставлячи Білорусь в небезпечну ситуацію.

Обидва ці фактори роблять нинішню полеміку з приводу будівництва перспективного водного шляху набагато більш загрозливими, ніж можна припустити на перший погляд. Москва може відчути, що у неї немає іншого вибору, окрім як зробити радикальні кроки щодо Білорусі, щоб запобігти втраті впливу не тільки там, а й в інших країнах.

У свою чергу, Захід може зіткнутися з важким завданням протидії таким зусиллям в Білорусі та інших країнах регіону. Нездатність протистояти російському наративу може перешкодити шансам цих країн вирватися з-під контролю Москви і зміцнити їхню незалежність і демократію.

У Брянську вночі знеструмили військові об’єкти росіян: У ГУР розкрили подробиці

вівторок, 16 квітень 2024, 17:22

У ніч на 16 квітня в російському Брянську вдалося знеструмити декілька військових та промислових обʼєктів РФ, передають Патріоти України. Деталі: Зокрема, внаслідок знищення трансформатора на електропідстанції потужністю 110 кВт без електроживлення зал...

"Я горжусь": Мер затопленого Орська відповів на критику щодо сина, який живе у Саудівській Аравії

вівторок, 16 квітень 2024, 16:56

Мер Орська Оренбурзької області, затопленого внаслідок прориву дамби, відповів на критику співгромадян, які дорікнули йому у тому, що його рідні знаходяться за кордоном. За даними ЗМІ, сім'я Василя Козупиці давно покинула РФ і зараз живе у Саудівській ...