З архіву ПУ. Підірвались на "російській міні": Австрійський уряд у повному складі відправлено у відставку

27 травня 2019 року парламент Австрії висловив недовіру федеральному канцлеру Себастьяну Курц і його уряду. Голосування ініціювала Соціал-демократична партія Австрії (СПА). Її підтримали опозиційна партія «Сейчас» і Австрійська партія свободи (АПС).

Це перший випадок в післявоєнній історії Австрії, коли парламент висловив вотум недовіри канцлеру. Тепер президент країни Александер Ван дер Беллен повинен буде призначити нового канцлера і привести до присяги його уряд, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Політична криза в Австрії виникла раптово. 17 травня німецькі видання Spiegel і Süddeutsche Zeitzung оприлюднили відеозапис, зроблений прихованою камерою під час таємної зустрічі на Ібіці між відомими австрійськими політиками і якоюсь росіянкою, яка видавала себе за племінницю мільярдера. Це були лідери АПС Хайнц-Крістіан Штрахе і Йоганн Гуденус. Вони пообіцяли бізнес-леді вигідні будівельні контракти в разі свого успіху на парламентських виборах в обмін на щедре фінансування АПС. Укладена угода була грубим порушенням законодавства Австрії.

АПС дійсно показала дуже хороший результат на парламентських виборах 2017 року. Вона не тільки пройшла в парламент, а й змогла укласти коаліційну угоду з Австрійською народною партією, яку привів до перемоги Курц. Він в результаті став федеральним канцлером, Штрахе отримав крісло віце-канцлера, а Гуденус очолив фракцію АПС в парламенті.

Відеозапис був справжнім. Курц оголосив про відставку Штрахе і розрив коаліційної угоди. Він звернувся до президента Австрії з пропозицією провести дострокові парламентські вибори, і Ван дер Беллен його підтримав. Голосування призначили на вересень.

Здавалося, Курц зумів вийти з вкрай неприємної ситуації. Однак скандалом скористалася СПА. Її представники заявили, що уряд Курца не в змозі управляти країною в ситуації, що склалася. Вотум недовіри був поставлений на голосування в парламенті після того, як стали відомі попередні підсумки виборів до Європарламенту. В Австрії найбільше голосів отримала АНП. Але це не врятувало Себастьяна Курца. В результаті скандал з відеозаписом виявився на руку політичним противникам канцлера.

Росія не зупиниться: Зеленський назвав ГЕС, які були цілями РФ під час масованої нічної атаки

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:58

Вночі 29 березня під час масованого удару по Україні цілями агресорки Росії були Канівська та Дністровська ГЕС. Про це президент Володимир Зеленський повідомив за підсумками Ставки, за скликання якої відповідав новий секретар РНБО Олександр Литвиненко,...

Панічно бояться ЗСУ: Росія перекинула у Крим танковий батальйон, готується до оборони, - "Атеш"

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:44

Російські військові перекидають військову техніку, зокрема танки, у тимчасово окупований Крим для майбутньої оборони півострова Про це повідомляє партизанський рух "Атеш", передають Патріоти України. "Так за нашою інформацією до Євпаторії, нещодавно, п...