З архіву ПУ. "Всі основні бої вела російська армія. Ополчення програвало": Сенцов поділився розповідями російських зеків, як ті вбивали українців на окупованих територіях

За словами режисера, в ростовському суді він зустрів бійця з ГРУ, який захоплював Крим і був під Іловайськом.

Олег Сенцов. Фото: соцмережі.

Український режисер і письменник Олег Сенцов розповів про те, як зустрів в російських в'язницях бойовиків і російських військовослужбовців, учасників окупації Криму і війни на Донбасі. Про це він повідомив в інтерв'ю "Новій газеті", передають Патріоти України 19 вересня 2019 року.

За словами Сенцова, в ростовському суді він зустрів бійця з ГРУ, який захоплював Крим і був під Іловайськом. У в'язницю ГРУшник потрапив за вбивство поліцейського, який зробив йому зауваження.

"Ненависті я до нього не відчував. Як смерть зрівнює, так і в'язниця. Мені було цікаво дізнатися у нього, що ж там було. Я був вражений, що ще 24 березня (лютого, - прим. ред.), за три дні до захоплення будівель [Верховної ради і Ради міністрів Криму] вони перевезли з Новоросійська до Севастополя військові катери. Оперативний план захоплення Криму з'явився за кілька днів. І друге: "Під Іловайськом, - він говорив, - всі основні речі робили ми. З ополченцями ми не контактували". Всі основні бої 2014 року, які завдали шкоди українській армії, вела російська армія. Ополчення програвало, і якби Росія не втрутилася, не ввела війська безпосередньо, до осені 2014 року "ДНР" б уже запинали. Я побачив людину, яка прямо про це говорила. Йому не було сенсу брехати, тому що він сідав у в'язницю", - говорить Сенцов.

Бойовиків з військових формувань так званих "ДНР" і "ЛНР" український політв'язень зустрів уже на етапі. "Один воював за гроші, зовсім несамовитий був, то вішався, то вскривався. А інший був домашній хлопчик, такий комсомолець, 21-22 роки. Він був в розшуку в Росії за екстремізм і в 2014 році приїхав в Новоросію будувати нову Росію, незалежну від Росії. За рік з нього це все, звичайно, зійшло... все проходило під російським кураторством, він це побачив і був в шоці: йшов проти Путіна, а виявляється, знову за Путіним пішов", - розповідає Сенцов.

Крім того, молодий бойовик також відповів на запитання українського ув'язненого, як вони воювали з українською армією. "А що, у нас всього було більше: танків більше, "градів" більше, артилерії більше. Звичайно, нас не могли перемогти", - передає слова бойовика Сенцов. Затримали "комсомольця" російські силовики, коли той поїхав до Ростова відпочити.

Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 29 березня

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:30

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 29.03.24 орієнтовно склали:

Чехія знайшла для України вже мільйон снарядів - ЗМІ

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:22

Учасники ініціативи Чехії із закупівлі боєприпасів для потреб ЗСУ підписали угоду, в межах якої Україна отримає мільйон артилерійських снарядів, повідомляє . Спочатку передбачалося закупити 800 тисяч снарядів: 500 тисяч калібру 155 мм та ще 300 тисяч -...