"З факторами доволі очевидно": ЗСУ потрібні чотири речі для успішного контрнаступу, - екскомандир роти "Айдару"

Для успішного контрнаступу Силам оборони України необхідні чотири ключові речі. Це люди, сучасна бронетехніка та озброєння, достатня кількість боєприпасів та твердий ґрунт. Наразі у достатній кількості Україна має лише людський ресурс. Про це заявив екскомандир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий в інтерв'ю Radio NV, передають Патріоти України.

"З факторами доволі очевидно. Нам потрібні чотири речі для успішного контрнаступу — люди; залізо для цих людей, зокрема і важка бронетехніка, взагалі транспорт; БК, насамперед артилерійські снаряди, ракети для реактивних систем залпового вогню; і твердий ґрунт під гусеницями", — зауважив він.

При цьому, на думку Дикого, достатньо в України наразі лише людей. При цьому подекуди виникають питання щодо якості їхньої підготовки.

"Ми говоримо про величезну кількість нещодавно мобілізованих людей. Вони зараз проходять підготовку на полігонах. Якість цієї підготовки дуже різна: від зовсім ніякої до реально дуже якісної. Це те, що дуже значною мірою залежить саме від низової і середньої командної ланки: хто, як, де поставив це навчання", — зазначив екскомандир роти "Айдару".

Він наголосив, що поки в частині підрозділів мобілізованих "ганяють зараз, як сидорових кіз, по полігонах", збільшуючи тим самим їхні шанси повернутися з війни живими. Натомість є й такі, де "просто сидять, бухають і чекають відправки на фронт".

"Це два полюси. Десь між ними така собі середня, совкового типу, але все ж підготовка, яка ведеться. Мабуть, це стосується більшості мобілізованих. Так чи інакше: кількість людей вже достатня, над якістю працюють. Над якістю саме підготовки, якість людей теж достатня, слава Богу. Це те, що залишається на цей час однією з наших переваг, — базово інша якість людей, базово інший рівень освіти, інтелекту середнього нашого „мобіка“, в порівнянні з середнім їхнім", — дійшов до висновку Дикий.

Тим часом проблема з забезпеченням ще однієї складової, що необхідна для успішного українського контрнаступу – боєкомплекту – може бути вирішена відносно швидко.

"Є свіжі ініціативи західних союзників. Якщо ви звернули увагу, останні пакети допомоги були дуже значною мірою саме боєприпасними. От тут є шанс, що за місяць, максимум — два і по БК другий фактор додасться", — вважає екскомандир роти "Айдару".

А ось з забезпеченням західною бронетехнікою ситуація дещо менш оптимістична. На думку Дикого, українським воїнам доведеться починати контрнаступ з меншою кількістю "броні", ніж потрібно. А це призведе до більших втрат серед військових.

Натомість четвертий фактор – твердий ґрунт – лише питання часу. "І, зрештою, четвертий ресурс — це тверда земля під гусеницями. Я думаю, що саме на цей четвертий ресурс орієнтувався Резніков (міністр оборони України Олексій Резніков. – Ред.), коли озвучував конкретні терміни. От десь в другій половині квітня, в травні земля просихає зазвичай", — наголосив Дикий.

Росія має тактичні успіхи на Донеччині: Сили оборони відійшли на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки - Сирський

неділя, 28 квітень 2024, 17:35

Поряд з цим главком відзначив деякі тактичні успіхи СОУ на Харківщині та Луганщині та перекидання підкріплень на найбільш загрозливі напрямки. Головнокомандувач Збройних сил Олександр Сирський повідомив, що ситуація на фронті загострилась, а Росія акти...

"Гуси" вищипали "Репейник": ГУР показало, як його бійці знищення новітньої антидронової РЛС окупантів

неділя, 28 квітень 2024, 17:28

Головне управління розвідки Міноборони України повідомило про знищення новітньої російської антидронової РЛС Репейник. "Операцію провели бійці групи Гуси 9 спільно з підрозділом активних дій ГУР МО України. Переносну РЛС "рєпєйнік" росіяни почали поста...