ЗАЕС знову знеструмлено - окупанти пошкодили підстанцію і не пропускають партію дизеля

Вранці 12 жовтня через обстріли Росії Запорізька АЕС опинилася повністю знеструмленою. Про це повідомляє "Енергоатом", передають Патріоти України.

Російська армія о 08:59 завдала ракетного обстрілу і пошкодила підстанцію "Дніпровська" у Дніпропетровській області. В результаті аварійно відімкнулася лінія зв’язку 750кВ ЗАЕС – Дніпровська.

"Відтак Запорізька АЕС опинилася повністю знеструмленою. В автоматичному режимі увімкнулись дизель-генератори. Енергоатом підготував і відправив на ЗАЕС чергову партію дизельного пального. Однак станом на 10:00 російська сторона не пропускає колону автомобілів Компанії", - сказано в повідомленні.

Наголошується, що окупанти й надалі нехтують ядерною та радіаційною безпекою Запорізької АЕС, яка є найбільшою в Європі, загрожуючи світу радіаційною катастрофою.

"Російські обстріли й пошкодження енергетичної інфраструктури, що пов’язана з роботою атомних станцій, є таким самим проявом ядерного тероризму, як і безпосередні обстріли ЗАЕС, та призводять до таких само наслідків і загроз радіаційної аварії", - додали в "Енергоатомі".

Ситуація на ЗАЕС

Росіяни захопили ЗАЕС ще на початку березня, обстрілювати саму станцію армія Путіна почала на початку серпня. Уперше в історії через цинічні атаки росіян на ЗАЕС 25 серпня сталося повне відключення від енергомережі.

До масштабної аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами. Якщо на ЗАЕС станеться вибух або пожежа, може не лише Україна, а й десятки країн Європи, Близького Сходу та Азії. А потенційні наслідки у разі катастрофи на ЗАЕС будуть значно перевищувати наслідки аварії на ЧАЕС.

Про мотивацію

неділя, 19 травень 2024, 0:45

Воєнні проблеми, економічні прорахунки, корупція, загроза диктатури на тлі неспроможності приймати ефективні рішення вищим керівництвом ведуть до демотивації на усіх рівнях і кризи управління. На Харківщині триває спроба росіян розширити захоплену смуг...

"Ми готові до з'ясування відносин на полі бою": Лавров очікує ворожнечу з Європою "на покоління"

субота, 18 травень 2024, 23:16

Європа як партнер для Росії не актуальна як мінімум на одне покоління. Таку заяву зробив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у суботу, 18 травня, передають Патріоти України. "Дмитро Віталійович Тренін (російський політолог – ред.) в одній зі св...