"Загальні цілі зрозумілі": Гетьман пояснив, чому окупанти хочуть захоплення Куп'янська-Вузлового

Російські війська підійшли впритул до річки Оскіл на південь від Куп'янська-Вузлового. Цей населений пункт цікавить їх насамперед тому, що там розташовано великий залізничний вузол, який нині використовує українська армія, передають Патріоти України.

Захоплення Куп'янська-Вузлового дало би окупаційним силам можливість покращити свою логістику і створити проблеми для Сил оборони. Таку думку в інтерв'ю OBOZ.UA висловив ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман.

Він поділився своїми міркуваннями щодо цілей, яких хоче досягти ворог на Куп'янському напрямку."Загальні цілі зрозумілі – просуватися углиб нашої території. Імовірно, вони хочуть вийти на Куп’янськ-Вузловий, тому що це великий залізничний вузол, який ми дуже активно використовуємо. Росіяни також віддають перевагу залізниці для швидкого перекидання військ, техніки й вантажів. Вони хочуть покращити ситуацію з логістикою, захопити залізничну станцію і, відповідно, погіршити нам логістику", – зазначив Гетьман.

Він висловив сумніви щодо того, що росіянам вдасться форсувати Оскіл. Принаймні, легкої прогулянки там у них точно не буде. Правий берег Осколу – це панівні висоти, до яких ворог змушений підійти впритул. Оскільки між берегом та панівними висотами відстань невелика – висадити десант там росіянам було би вкрай важко.

"Там є не лише природні "фортифікації" – перешкоди, але там є наша артилерія і все необхідне, аби тримати оборону. На додачу усі підходи, як то кажуть, "пристрілені" нашими артилеристами. Там наразі перебувають мої колишні бойові побратими, і вони кажуть, що шансів форсувати річку Оскіл у російських військових фактично немає. Ворог може підійти впритул до річки, але шанси опинитися на правому березі майже нульові. Звісно, теоретично припустити можна все що завгодно, але питання у ймовірності такої події", – зазначив Гетьман.

Він також додав, що українські військові готуються до спроб ворога наблизитися до Куп'янська-Вузлового з інших напрямків. Зокрема, окупанти активно діють на півночі від цього селища, у районі Синьківки, Радківки та Голубівки.

"Коли російські військові обирають ті чи інші дії, вони на щось розраховують. Бойові дії плануються, орієнтуючись не на адміністративну мапу території, а на географічну, фізичну, рельєфну. Вони обирають найбільш зручні місця для просування. Так само і ми обираємо місця, де ворог намагатиметься просуватися із найбільшою імовірністю з урахуванням особливостей місцевості. Так вчиняє будь-яка армія і в наступі, і в обороні. Для ведення бойових дій адміністративні мапи не мають жодного сенсу", – наголосив Гетьман.

Нищили логістику і не тільки: На початку великої війни українська авіація літала в Росію

понеділок, 28 жовтень 2024, 9:59

На початку повномасштабного вторгнення РФ у 2024 році українська авіація здійснювала бойові вильоти на територію держави-агресора для знищення логістики ворога, передають Патріоти України з посиланням на матеріал представника Повітряних сил ЗСУ Юрія Іг...

Є загроза наступу військ РФ: ЗСУ зводять фортифікації біля Запоріжжя

понеділок, 28 жовтень 2024, 9:57

Українська армія зараз будує нові оборонні рубежі навколо міста Покровськ та на схід від Запоріжжя, передають Патріоти України з посиланням на на повідомлення OSINT-аналітика Клемента Моліна у соціальній мережі X. "Щодо фортифікаційних споруд, українс...