Заговорили про "рівноправність": РФ хоче головувати в "нормандському форматі"

Відповідальний за "український напрямок" заступник голови Адміністрації президента РФ Дмитро Козак запропонував новий порядок проведення перемовин політрадників у "нормандському форматі", що ґрунтуватиметься на принципі "рівноправності всіх учасників процесу". Про це із посиланням на російський "Інтерфакс" передають Патріоти України.

Як повідомило джерело агенції в російській делегації, Козак направив українському, французькому і німецькому колегам відповідного листа, де констатував, що "однією з причин (нехай не визначальною) відсутності будь-якого прогресу в досягненні практичних результатів виснажливих переговорів у "нормандському форматі" є неналежна їх організація".

"Враховуючи рівноправність усіх учасників "нормандського формату", було б доцільно використовувати широко застосований в міжнародній дипломатичній практиці принцип ротації голів, щоб цю функцію виконував по черзі кожен із чотирьох учасників. Переконаний, що такий підхід дасть змогу емпіричним шляхом визначити найбільш ефективні механізми організації переговорів зі скороченням тимчасових витрат на їх проведення", - йдеться в листі, текст якого є в розпорядженні "Інтерфаксу".

Наразі на онлайн-зустрічах політрадників у "нормандському форматі" головують по черзі Німеччина та Франція. Таким чином, пропонована Козаком "рівноправність" передбачатиме можливість Росії керувати процесом перемовин.

Також Козак запропонував "зобов'язати Київ привести липневу (2020 року - ред.) заяву Міністерства оборони України про припинення вогню у відповідність до узгоджених того ж місяця заходів щодо дотримання перемир'я "без будь-яких вилучень і інтерпретацій". Мова про запровадження потрібної Росії заборони на вогонь у відповідь, рішення відносно якої зараз приймають командири підрозділів ООС на місцях, тоді як Москва вимагає аби вони не діяли у таких випадках "самостійно".

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...