Західні експерти нову розробку армії РФ вже назвали "рецептом катастрофи": Після провалу бойового робота "Уран-9" держава-агресор почала випробування "Маркера"

Робот "Маркер" отримає систему голосового управлінняУ 2021 році Росія завершить розробку робота "Маркер", який має отримати систему голосового управління. Це – ще одна спроба РФ зробити боєздатну роботизовану платформу. Водночас на Заході нову російську розробку назвали "рецептом катастрофи", зазначають Патріоти України.

Росія розробляє безпілотні наземні роботизовані системи з голосовим управлінням. Такі системи будуть отримувати команди від командирів "так само, як і люди-солдати", розповідає Олег Мартьянов, голова російського Національного центру розвитку технологій й базових елементів робототехніки.

Система голосового управління буде інтегрована в російський бойовий робот "Маркер", розробка якого має бути завершена у 2021 році. Як стверджує Мартьянов, спочатку розробники обрали для робота систему управління за допомогою електронного планшета, але згодом вирішили розвивати саме голосове управління.

Російські розробники також хочуть збільшити автономність таких безпілотників, оскільки сьогодні оператор може керувати роботом на дальності, яка не перевищує 2-5 км.

"Наша мета – навчити робота виконувати задачі самостійно, на значній відстані від оператора, яка визначається запасом ходу робототехнічних платформ", – розповідає Мартьянов. За задумом розробників, знаходячись на значній відстані від оператора, роботизована платформа повинна вміти уточнити свій маршрут і місцерозташування цілей за допомогою розвідувального квадрокоптера, який знаходиться на борту самого робота.

Усе це розробники планують реалізувати в роботі "Маркер", випробування якого розпочалися у 2019 році.

Тут варто згадати, що Росія вже має досвід розробки бойових роботизованих платформ – гусеничних машин, озброєних 30-мм гарматою та протитанковими керованими ракетами. Йдеться про російського бойового робота "Уран-9", який пройшов бойові випробування в Сирії. У результаті тестувань розробки у зоні бойових дій виявилося, що робот неспроможний виконувати задачі на полі бою.

Робот "Уран-9" пройшов бойові випробування в Сирії
"Уран-9" мав низку проблем з вогневою потужністю, розвідувальними та спостережними функціями. Ходова частина робота виявилася ненадійною. Автоматична 30-мм гармата працювала нестабільно й дуже часто спрацьовувала з затримкою, що для бойових дій недопустимо. Значним недоліком була нездатність робота вести стрільбу під час руху.
Ймовірно, робот "Уран-9" під час випробувань в Сирії
Але найбільше проблем, мабуть, було саме з системою управління. "Уран-9" втрачав зв’язок з оператором 19 разів – і як мінімум в одному випадку оператор не міг "зв’язатися" з роботом близько півтори години. Проблему посилювало те, що під час бойових дій в місті будівлі блокували радіосигнали.
Система управління та ходова частина "Уран-9" виявилися зовсім невдалими. Проблеми були й зі зброєю бойової платформи
Зрештою, після невдач в Сирії, у докладі 3-го науково-дослідного інституту міноборони Росії визначили: у найближчі 10-15 років бойові робототехнічні комплекси не будуть здатні виконувати задачі в умовах бойових дій.

Але невдовзі після "поразки" в Сирії російські ЗМІ повідомили, що розробники усунули всі недоліки, і в січні 2019 робот "Уран-9" прийняли на озброєння російської армії.

Долю "Уран-9" може повторити й інша російська розробка роботизованої платформи...
А сьогодні Росія активно просуває ідею створення робота другого покоління "Маркер" вже з голосовим управлінням. Деякі закордонні ЗМІ назвали нову російську розробку "рецептом катастрофи", уточнюючи, що голосове управління може стати тією невдачею, через яку "все, що може піти не так – піде не так"... А як воно вийде на практиці – побачимо згодом.
Джерело: Defence Express

Блінкен назвав країну, яка є зараз головним постачальником військового обладнання для РФ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:05

Державний секретар США Ентоні Блінкен розкритикував підтримку Китаєм російської оборонної промисловості. Він заявив, що Пекін зараз є основним постачальником критичних компонентів для російського озброєння і бере таким чином участь у війні РФ проти Укр...

Знищили зерно для Азії та Африки: РФ вдарила по порту Південний на Одещині

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:29

Балістичний удар, який 19 квітня російські окупанти завдали по морському порту "Південний" (Одеська обл.) знищив аграрну продукцію, яка призначалася для країн Азії та Африки, інформують Патріоти України. Як повідомили у Міністерстві відновлення України...