"Залізний купол", як в Ізраїлі, не допоможе Україні зупинити Росію, - Михайло Самусь

Україна зацікавлена в ізраїльських технологіях протиповітряної оборони, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Насамперед на думку спадає Залізний купол. Проте міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що він не може повністю захистити стратегічні об'єкти, зокрема атомні електростанції. Яка протиракетна оборона має бути в Україні, аби відбити ворожий удар з повітря, розповів директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

— Чи може система Залізний купол повністю перекрити потреби України в захисті з неба та чи готовий Ізраїль поділитися подібними технологіями з Україною?

— Залізний купол, здається, єдина відома у країні [система ПРО], тому про нього всі говорять. Насправді вона для України або не підходить або підходить у дуже окремих випадках.

Залізний купол — це система, яка призначена для знищення ракет із дальністю до 80 кілометрів. Тож їх можна застосувати максимум на 80 кілометрах від лінії розмежування або кордону з Росією, Білоруссю чи Кримом. Для Маріуполя Залізний купол підходить, бо він захищатиме від тих ударів Граду, Урагану, які Росія практикувала 2015 року.

Для ракет з більшою дальністю (наприклад, Іскандер має дальність 500 кілометрів) Залізний купол вже не підходить.

Ізраїль має абсолютно інші загрози — не Росія, яка має Іскандери, Калібри та інші ракети з дальністю 500, 1000 кілометрів.

— Які системи потрібні Україні?

— Україні потрібні набагато потужніші системи і ті, які мають кілька шарів. Одна система нас не захистить. Вихід — це побудова [комплексів], які будуть спеціально розроблені для України за участі Сполучених Штатів, Ізраїля, можливо, інших країн, а також українських інженерів, які мають свої розробки.

[ПРО] має включати системи проти ракет малої дальності, середньої і далекої, оскільки Росія має в арсеналі всі ці ракети.

Ізраїльські системи насправді є американськими. Сполучені Штати передавали технології Ізраїлю як союзнику; велика частина інвестицій, які вкладалися в ці ракетні системи, також не ізраїльські, а американські. Я думаю, що таку ж модель можна застосувати і для України.

— На яку допомогу від західних партнерів можна розраховувати, якщо говорити про захист із неба?

— Ці системи є дуже дорогими. Навіть ті, які були модернізовані та підняті до рівня протиракетної оборони, хоча оригінально вони були системами протиповітряної оборони. Patriot, наприклад, зараз закуповує Польща. Вони заплатили за ці системи 10 мільярдів доларів і, до речі, досі їх не отримали, бо це не швидкий процес.

Є вихід — короткі рішення. Наприклад, дозволити Сполученим Штатам через Верховну Раду тимчасове розміщення, наприклад, під проводом навчань кількох комплексів Patriot або інших комплексів протиракетної оборони, зокрема і мобільних. Це відразу буде сигналом Росії, що їхні ракети можуть збити. Ці комплекси є мобільними, тому Росія не зможе контролювати і знати, [які об'єкти] прикривають ці кілька комплексів.

[І поступово можна буде] виходити на рішення довгострокові - розробку для України комплексної системи протиракетної оборони держави. Це будуть і системи на кшталт Залізного куполу, і ті, які будуть протидіяти ракетам до 500, 1000 кілометрів.

— Які українські підприємства можна долучити до розробки подібних систем захист?

— На цей час передовими підприємствами є КБ Луч і Південне. Але треба розуміти, що таке система протиракетної оборони. Це система розвідки, тобто радарні системи. Спочатку цю ракету, яка летить, треба виявити. Україна має підприємство Іскра, наприклад, та інші, які працюють в сфері радіоелектронної розвідки.

КБ Луч має уже успішні проекти модернізації ракет протиповітряної оборони, є свої проекти зенітно-ракетних комплексів протиповітряної оборони. І КБ Луч має успішний проект Нептун — це крилата ракета.

Звісно, КБ Південне — це також наш флагман, який має величезний досвід в розробці ракетної техніки. Думаю, що вони теж можуть мати свої розробки.

Джерело: Радіо НВ

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...