"Замінити МВФ на Путіна, або Як Коломойський перетворює Зеленського на Януковича", - блогер

"Україна ризикує не отримати нову угоду з МВФ. У разі зриву переговорів, в української влади буде єдиний вихід - задля утримання гривні від стрімкого падіння шукати інші джерела для позички. Коломойський рекомендує взяти у Росії", - пише у своєму блозі Ігор Петренко, передають Патріоти України, і продовжує:

У четвер до Києва приїхала місія Міжнародного валютного фонду. Україна веде з найбільшим кредитором переговори про можливість відкриття 3-річної програми EFF на $5−6 млрд. На переконання більшості експертів, без цієї позички забезпечити стабільність національної валюти буде нереально. Під приїзд місії МВФ парламент прийняв за основу законопроект про впровадження ринку землі. Крім того, 15 листопада відбулася ще одна подія, пов’язана з візитом грошовитих переговорників: Кабінет міністрів прийняв рішення "Про визнання такою, що втратила чинність постанови від 26 червня 2019 року №560", якою встановлювалися граничні тарифи на опалення та гаряче водопостачання. В уряді запевняють, що скасування постанови "забезпечить стале проходження опалювального сезону і усуне загрозу відключення міст від газу через економічно необґрунтовані ставки тарифів". Для громадян це означатиме підвищення тарифів.

Як відкриття ринку землі, так і скасування встановлення граничних тарифів є рішеннями вкрай непопулярними, які потягнуть за собою різке падіння рейтингу влади. З іншого боку, уряд Гончарука та парламентська монобільшість намагаються продемонструвати кредиторам, що здаnні виконувати вимоги задля отримання значної позички.

І тут очікувано у гру вступили сили, які прагнуть скористатися вигідною для себе нагодою і поставити президента Зеленського перед вибором: або кредит і катастрофічне падіння довіри, або начебто альтернатива цьому у вигляді відмови від співпраці з МВФ. Ключовим провідником альтернативного сценарію на сьогодні є Ігор Коломойський та люди з його орбіти. В недавньому інтерв’ю The New York Times він чітко окреслив, чого добивається: припинити переговори з Міжнародним валютним фондом і отримати позику від Росії. "Ми візьмемо у росіян 100 мільярдів доларів. Я думаю, що вони з радістю дадуть нам їх сьогодні. Який найшвидший спосіб вирішити проблеми та відновити відносини? Тільки гроші", - заявив він. Проросійські заяви одного з найближчих соратників Зеленського прокоментувала його прес-секретар Юлія Мендель: Коломойський не є представником президента, він не має повноважень говорити щось від імені України. Так то воно так, однак вплив Ігоря Валерійовича за нинішньої влади суттєво зріс і не рахуватися з цим на Банковій не можуть. Більш того, наскільки відомо, СБУ навіть для виду не порушила справу проти олігарха за його висловлювання.

А от у США, наскільки відомо, до персони Коломойського виявляють немалий інтерес. За даними ЗМІ, американське Федеральне бюро розслідувань веде справу, в якій фігурує український мільярдер. За публічною інформацією, йдеться про підозру у відмиванні і привласненні $622,8 млн, які належали вкладникам "ПриватБанку". Крім того, американці вимагають від Зеленського на ділі показати, що він не хоче мати справ з Коломойським. Тобто, підстав не любити Америку у надвпливового вітчизняного багатія вистачає.

Що може зірвати переговори з МВФ? Три речі: ускладнення внутрішньополітичної ситуації в країні, розуміння кредиторами, що влада змінює вектор із західного на російський, і тиск на інвесторів. Дві з цих речей вже можна спостерігати. Скандали розколюють монобільшість, щойно вдалося погасити один скандал, відразу на поверхню вилазить інший. Тільки-но вигнали з фракції фрондистів Антона Полякова й Анну Скороход, як "прилетіло" Давиду Арахамії, якого запідозрили в наявності американського підданства. Можна з упевненістю говорити, що "Слуг народу" в Раді колотитиме й далі – і це вигідно тим силам, які прагнуть зробити Зеленського залежним від них.

Інша історія – парад підозр бізнесменам і чиновникам під виглядом активізації боротьби з корупцією. На думку деяких експертів, ідеться радше про рейдерство, а громадянам це подається в обгортці виконання передвиборчих обіцянок саджати "корупціонерів". Остання гучна справа – затримання екс-першого заступника голови Нацбанку Олександра Писарука, якого підозрюють підозрюваного у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого НБУ ПАТ "ВіЕйБі Банк". Сам Писарук вважає цю справу надуманою. З ним погоджується й багато експертів.

На їхню думку, керівник НАБУ Артем Ситник зараз знаходиться на "гачку" через скандальний відпочинок на Волині, і тому вразливий. Цим "гачком" може користуватися Банкова. До того ж, власник групи компаній "Укрлендфармінг" і колишній акціонер "ВіЕйБі Банк" Олег Бахматюк заявляє про конфлікт із главою ОП Андрієм Богданом. Нагадаємо, колишнім адвокатом Коломойського.

Тобто, схоже, владними структурами відпрацьовується схема: під надуманим приводом відкривається кримінальне провадження, далі вручаються підозри, створюється інформаційний шум, а потім простим рішенням детектива НАБУ приймається рішення про арешт активів і передача їх в АРМА (Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів) для продажу. Начебто "токсичні", а насправді ні, активи скуплятимуть задешево.

Така модель, вважають експерти, діє не лише з активами Бахматюка, а й Жеваго, і далі будуть інші. Наскільки відомо, ці активи знаходяться в заставі у міжнародних кредиторів. Якщо їх продадуть "своїм", кредитори отримають дуже неприємний сигнал – українська держава їх не поважає. Цей сигнал буде почутий і ретрансльований іншим кредиторам. У тому числі МВФ. Там дуже добре розуміють, де закінчується боротьба з корупцією і починається тиск на бізнес. А якщо кредитори відмовляться співпрацювати з Україною, до нас не прийде жоден серйозний інвестор. Більш того, підуть ті, які є.

Що ми отримаємо на виході? Повернення у грудень 2013 року, коли після відмови від асоціації з ЄС Російський державний Фонд національного добробуту викупив облігації уряду України на суму $3 млрд. Згодом ця махінація отримала назву "борг Януковича". Цьому передували переговори з Москвою, яка погодилася знизити ціну на газ до $268.5 за м3 та висловила готовність надати Україні кредит на $15 млрд. Це було сприйняте тодішньою опозицією як хабар Путіна за відмову Києва від євроінтеграції.

Не будемо вдаватися у подальшу судову епопею навколо цих $3 млрд., нагадаємо лише слова Коломойського про $100 млрд., які, на його думку Росія може надати Україні. Таку суму навряд чи, але у Путіна є давній важіль впливу на нашу країну – газ. В обмін на відмову купляти блакитне паливо за реверсом Москва погодиться знизити вартість свого газу. Тобто, вимальовується схема, яку зараз будуть активно впроваджувати у голови українців: МВФ та його агенти впливу в уряді черговим підвищенням тарифів прагнуть зробити наших людей злиднями, хочуть розпродати українську землю іноземцям, але є альтернатива – встановлення миру на Донбасі та подальше примирення з Росією.

Простіше кажучи, люди, яких пов’язують з Коломойським, та різноманітні опозиціонери, котрі зараз озброїлися не лише соціальним популізмом "не дамо продавати землю" і "зупинимо зростання тарифів", а й вимогою зупинити "зовнішнє управління" та прибрати від влади "іноземних агентів", діють заодно, і мета їхня очевидна: загнати Зеленського у кут, з якого є два виходи, і обидва погані. Перший – продовження співпраці з МВФ, катастрофічне падіння рейтингу і так званий "соціальний майдан", яким владу лякають з телевізора різні спікери. Другий – розворот у бік Росії, падіння рейтингу, але повільніше в разі зменшення вартості газу. Правда, може бути кінець, як в Януковича. Або ще гірше – розкол держави. Та про це ініціатори розвороту в бік Москви говорити не хочуть"

Джерело: Depo.ua

Ключове питання: Генерал США оцінив, скільки людей потрібно призвати Україні для контрнаступу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:30

Американський генерал-майор у відставці та співзасновник благодійного фонду Osprey Global Solutions Ukraine Девід Грандж відповів, скільки Україна має мобілізувати людей для оборони та контрнаступу. Про це відомо з його інтерв’ю "Радіо Свободі", переда...

"Від божевільних можна чекати чого завгодно": Черник пояснив, чому не варто боятися наступу Росії з Придністров'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:48

Алогічна поведінка Російської Федерації у контексті агресії проти України не дозволяє повністю виключити вірогідності, що загарбники спробують почати наступ на нашу державу з території тимчасово окупованого Придністров'я. Однак якщо це й станеться, осо...