"Зеленського до судової реформи можна лише змусити": Юрист розповів про справжні плани президента щодо КСУ

Приводом до конституційної кризи стало рішення про скасування кримінальної відповідальності за недостовірні декларації.

Володимир Зеленський може розпочати судову реформу лише вимушено на вимогу іноземних партнерів. Наприклад, коли нам відмовлять у черговому кредиті Міжнародного валютного фонду. Але це відбудеться не з власного бажання президента. Про це сказав у коментарі адвокаційний менеджер фундації Dejure Степан Берко, передають Патріоти України.

"Серед його радників - люди недоброчесні. Це одіозний Олег Татаров - заступник керівника Офісу з питань правоохоронної діяльності і Андрій Смірнов, що відповідає за сферу правосуддя, а є колишнім адвокатом скандального Андрія Портнова. Вони - частина корумпованої системи і було б дивно, щоб боролись проти системи. Рішення, які вже ухвалює президент, виглядають спрямованими на імітацію діяльністю. Володимир Зеленський вніс законопроєкт про реформування Вищої ради правосуддя - органу, що має карати недоброчесних суддів. В той час кынцевы рішення залишає за тими суддями, яких треба забрати з системи. Якщо міжнародні партнери будуть у вимогах непохитні та вистачить суспільного тиску, можливо судова реформа отримає поштовх", - пояснив.

Днями суддя Конституційного суду Олександр Тупицький подав позов до Верховного суду на указ президента Володимира Зеленського про скасування його призначення на посаду судді КСУ.

"Імовірно Олександр Тупицький виграє справу у Верховному суді і цей указ президента Володимира Зеленського про скасування призначення цього судді на посаду визнають незаконним. Бо президент не мав таких повноважень. Проблема у тому, що тепер Зеленський користуючись ніби тим, що Тупицький не є згідно з указом суддею, як і Олександр Касмінін, призначить інших на ці посади. Постане питання легітимності нового і старого складів. Криза і далі поглибиться", - сказав Берко.

Експерт вважає, президент хоче мати лояльний до себе Конституційний суд і всіма способами намагається цього досягти. "Ще у жовтні ініціював законопроєкт, яким хотів розпустити і повністю набрати нових суддів. Зрозуміло, навіть якщо нових буде обирати парламент, то будуть лояльні до президента. Від того варіанту відійшли. Але замість того, щоб дотриматись рекомендацій Венеційської комісії, яка радить запровадити прозору процедуру конкурсу на вакантні посади в Конституційний суд, як вимагає Конституція, вже призначив парламент одного суддю - Віктора Кичуна. Той вже підтвердив, що є лояльним до президента. Поки КС ухвалював рішення, які подобались президенту, наприклад схвалив йому дострокові парламентські вибори, то його все влаштовувало".

Приводом до конституційної кризи стало рішення про скасування кримінальної відповідальності за недостовірні декларації, додав юрист. "Але перші рішення не сподобались президенту ще раніше - щодо змін до Конституції, в тому числі порядку призначення директора Національного антикорупційного бюро, порядку формування Національної комісії з питань енергетики і комунальних послуг".

Джерело: Gazeta.ua

Кинуть усі сили? Павлюк підтвердив, що у росіян є план захоплення Харкова і Сум

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:28

У росіян справді є план можливого захоплення двох міст - Харкова і Сум. Але українські війська не знають, наскільки ці плани серйозні. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенанта Олександра Павлюка...

Крах все ближче: Росія платить рекордні 25% бюджету за параною Путіна, - розвідка США

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:57

"Параноїдальний страх" російського диктатора Володимира Путіна перед нібито спробами Заходу "обмежити владу Росії" призвів до витрат приблизно 25% державного бюджету РФ на мілітаризацію, заявила директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс, передаю...