Зеленський дав громадянство іноземцям, які захищали Україну на Донбасі (фото)

Президент анонсував, що це не останні іноземці, яким він надає українське громадянство.

Президент Володимир Зеленський надав громадянство України 14 іноземцям, які брали участь у захисті територіальної цілісності, суверенітету і незалежності держави, інформують Патріоти України.

Українські паспорти отримають 14 іноземців:

  1. Дмитро Бєлогорцев,
  2. Давід Гачечіладзе,
  3. Абдул Джаліл,
  4. Тачі Джафаров,
  5. Рудольф Єгоренко,
  6. Тенгіз Занадзе,
  7. Гіоргі Кахніашвілі,
  8. Валерій Колот,
  9. Мераб Концелідзе,
  10. Мамука Музашвілі,
  11. Юрій Савілов,
  12. Левані Хуцішвілі,
  13. Арсланбек Карімов,
  14. Юлія Толопа.

Зеленський запевнив, що це лише перші рішення про надання громадянства України тим, хто захищав суверенітет і територіальну цілісність держави. Наступні рішення будуть ухвалені, коли надійдуть матеріали від Міграційної служби і будуть розглянуті у встановленому порядку.

Що відомо про іноземців, яким Зеленський надав громадянство України?

Юлія Толопа

23-річна росіянка з П’ятигорська Юлія Толопа з позивним "Валькірія" з 2014 року воювала проти проросійських бойовиків на Донбасі. У 18-річному віці, у 2014 році, Толопа подивилася по телевізору про події Євромайдану і вирішила все побачити на власні очі.

Після окупації Криму та початку війни на Донбасі Юлія пішла добровольцем у батальйон "Айдар". Потім – у батальйон "Донбас" та 16-й батальйон 58-ї бригади.

"Валькірія" була штурмовиком, командиркою БМП, звільняла Луганщину, займалась аеророзвідкою, отримала численні поранення та контузії.

В Україні Юлія народила доньку Мирославу, якій зараз 2 роки. У 2016 році "Толопа" склала військову присягу на вірність Україні. У Росії проти військової відкрито кілька кримінальних справ.

Дмитро Бєлогорцев

Дмитро Бєлогорцев – громадянин Білорусі, боєць українського добровольчого батальйону "Донбас" з позивнім "Лісник". Боєць живе в Україні ще з 2007 року, але мав лише посвідку на проживання.

Рудольф Єгоренко

Рудольф Єгоренко – родом з білоруського Гомеля. З 2014 року брав участь у бойових діях на сході України у складі добровольчого батальйону "Донбас". Після звільнення з батальйону Єгоренко звернувся по українське громадянство до Державної міграційної служби, але отримав відмову, яку безрезультатно оскаржував у судах. Тож бійцеві довелося отримувати статус біженця в Польщі, адже повернутися додому він вже не міг.

Валерій Колот

Валерій Колот – доброволець батальйону "Донбас" родом з Білорусі. На передовій – від самого початку бойових дій на сході України. Після "Донбасу" проходив службу в полку "Дніпро-1". На початку 2017 року підписав контракт на службу в ЗСУ, проте досі не міг отримали українське громадянство.

Мераб Концелідзе

Мераб Концелідзе – учасник АТО, уродженець Грузії, який вже понад 10 років проживає в Калуші на Івано-Франківщині, але досі не міг домогтися отримання українського громадянства. Воював у складі добровольчого батальйону "Донбас" і був поранений під Іловайськом. Грузин спочатку був учасником Євромайдану в Києві, а потім добровольцем пішов у військо.

Концелідзе має нагороду "Брат за брата" від УНА-УНСО і Благодійного американського фонду FRAC.

Мамука Музашвілі

Мамука Музашвілі – доброволець війни на Донбасі родом з Грузії, член "Грузинського легіону".

Юрій Савілов

Юрій Савілов – доброволець війни на Донбасі родом з Росії, заступник командира батальйону "Донбас.

Громадяни Словаччини, після відмови уряду Фіцо підтримати ініціативу Чехії, зібрали понад 2 млн євро на снаряди для України

субота, 20 квітень 2024, 8:05

Жителі Словаччини зібрали понад два мільйони євро на купівлю снарядів для України, після того, як влада країни відмовилася підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку боєприпасів для Києва. Суму зібрали менш ніж за дві доби. У кампанії, яка п...

"Путін буде вимушений відкривати другий фронт у Калінінграді, в Курській області, у Придністров’ї": У РДК анонсували нові рейди

субота, 20 квітень 2024, 7:56

Бійці Російського добровольчого корпусу (РДК) з позивними "Лакі", "Могила" та "Кардинал" пояснили, для чого здійснюють рейди на Білгородщину та анонсували "сюрприз" для країни-агресорки. Про це йдеться у відео на YouTube-каналі "Український Свідок", пе...