Зеленський наклав вето на закон про мораторій на стягнення по валютній іпотеці

Президент Володимир Зеленський ветував закон №3640, яким було продовжено заборону забирати іпотечне житло за кредитами, оформленими в іноземній валюті. Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті Верховної Ради, де зазначено, що документ "готується на розгляд з вето президента", передають Патріоти України.

Закон №3640 Верховна Рада ухвалила 16 липня. Відповідно до нього пропонувалося продовжити заборону на відчуження житлового майна за прострочені валютні кредити, зокрема й іпотечні, до 1 січня 2022 року.

У поданих Зеленським пропозиціях до закону зазначено, що окремі його положення не узгоджуються з Конституцією України та законами України, а також не відповідають принципу юридичної визначеності, ясності та недвозначності правової норми.

Також зазначається, що закон фактично змінює умови, за яких не може бути реалізовано примусове стягнення (відчуження без згоди власника) на майно (майнові права) відповідно до кредитного договору.

Тепер із пропозиціями президента закон повинен пройти розгляд у комітетах Ради та в сесійній залі повторно.

Як відомо, мораторій на заборону забирати іпотечне житло за кредитами, оформленими в іноземній валюті, ухвалили ще в 2014-му після різкого стрибка курсу долара, внаслідок чого борги українців у гривневому еквіваленті зросли в кілька разів. Чинний мораторій закінчується в жовтні 2020 року.

Якщо завтра війна: Опитування показало, де у Європі громадяни найбільше готові захищати свої країни

середа, 24 квітень 2024, 15:30

Громадяни Вірменії, Азербайджану, Грузії, Косова, України, Албанії та Молдови найбільше серед європейців готові воювати за свою країну у разі потенційної небезпеки, передають Патріоти України.. Як повідомляє "Європейська правда", про це свідчать дані ...

Хочуть викликати паніку: Росіяни розганяють у ТikТok фейк про нібито підготовку наступу на Харків та Суми

середа, 24 квітень 2024, 14:56

Російські пропагандисти розганяють черговий фейк у соціальних мережах. Росіяни намагаються налякати українців нібито підготовкою до наступу на Харків та Суми, передають Патріоти України з посиланням на Центр протидії дезінформації у Telegram. Пропаганд...