Жданов заявив, що Путін не встигне завдати ядерного удару по Україні - його можуть ліквідувати

Президент країни-агресора Росії Володимир Путін підійшов до своєї "сакральної" дати 9 травня з повною відсутністю перемог на українському фронті. Він був змушений відмовитися від участі в параді перемоги "літака судного дня", щоб знизити градус ядерного протистояння із Заходом, передають Патріоти України.

На кораблях агресора, що зайшли до Чорного моря, немає ядерних зарядів. Будь-які переміщення такої зброї з місць зберігання відслідковуються розвідкою НАТО. Путіна можуть ліквідувати фізично, питання лише в організації цієї операції. Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю "Обозревателю" озвучив військовий експерт Олег Жданов.

– З якими "успіхами" до 9 травня, до своєї сакральної дати, підійшов Путін?

– В принципі, з жодними успіхами. Практично жодне військове завдання, поставлене на цю "операцію", на сьогоднішній день не виконане. Київ не взято, Донецька та Луганська області у межах областей не взяті. Навіть Маріуполь не взято. Там точаться штурмові дії, але перемоги немає. Вони не взяли "Азовсталь".

– З приводу "Азовсталі". Яка доля чекає на наших захисників? Що буде із ними?

– Важко сказати, що буде з ними, але, як я розумію, здаватися вони не збираються. Тому що це буде, по-перше, вірна смерть, по-друге, це буде страшна смерть у плані тортур і знущань.

А допомогти їм… На сьогоднішній день ситуація настільки складна, що допомогти військовим шляхом поки що неможливо. Ми б'ємось на Донбасі, самі ледве стримуємо наступ противника і на деяких ділянках навіть змушені відходити.

– Повітряну частину військового параду в Москві скасовано, кажуть, через погоду. Чи справді погода завадила?

– Я думаю, що повітряну частину параду скасовано через ультиматум із боку Заходу. Прибрали "літак судного дня", командний борт Іл-80, а більше там нічого показувати. Мабуть, соціологія показала, що символіка "Z" не зовсім прийнятна для Росії. Я дивлюся пряму трансляцію – там чудова погода для авіації, просто літай – скільки душа бажає. Це було з політичних міркувань. Путін демонструє відповідь Заходу, що жодних натяків на ядерну зброю не може бути.

– Це ознака того, що Путін починає потроху здаватися?

– Ні, не здаватися. Це спроба розмови із Заходом символами. Іншого способу він не має. Він почав розганяти тему ядерної зброї, і його одразу ж попередили, що вони звернуть увагу на питання про його особисту ліквідацію. Або на питання про запровадження санкцій проти близьких йому людей. Наприклад, Аліна Кабаєва. Є інформація, що він просив ізраїльського прем'єра сприяти тому, аби її не вносили до списку санкцій.

Зверніть увагу, відразу ж всі посадові особи в РФ почали говорити – та ні, ми і не збиралися застосовувати ядерну зброю. І раз! – прибрали "літак судного дня", хоча він мав стати родзинкою повітряного параду. Про нього говорили усі кремлівські пропагандисти.

– Ви згадали про ядерну зброю. Ми знаємо, що нині в Чорному морі перебуває 50 кораблів РФ, які можуть нести ядерне озброєння. Якщо раптом, суто теоретично, Путін вирішить завдати удару, якою буде відповідь наших союзників? Зокрема Британії, адже ми пам'ятаємо тематичну заяву Бориса Джонсона.

– Є заява Джонсона, є заява Блінкена на цю тему. Але я думаю, що Путін навряд чи встигне завдати ядерного удару. Тому що розвідка НАТО сьогодні відстежує не лише розмови у Кремлі щодо ядерної зброї, а й місця її зберігання.

На кораблях ядерної зброї немає, вона знаходиться у місцях зберігання. Якщо десь зрушить контейнер із ядерним боєзарядом, будуть вжиті заходи – аж до того, що цей контейнер буде просто знищено під час руху. У такий спосіб вони продемонструють Путіну, що ситуацію вони контролюють.

– Ви сказали, що Путіну натякнули про можливість особистої ліквідації. Тобто технічно за бажання це можливо?

– За великого бажання, звичайно, так.

– Це питання грошей, організації?

– Так, саме так. Точніше, не так питання грошей, оскільки гроші є, скільки організації цього дійства.

– Чому ж досі не організували? Він уже стільки накоїв, так уже всіх дістав, вибачте на слові…

– Мабуть, ця війна потрібна. Не можна просто так вирішити все. Спочатку треба зламати світовий порядок, щоб потім збудувати новий. Просто Путіна попередили, що, якщо він виходитиме за межі того, що можна, а що не можна, він може поплатитися. Ведення війни конвенційною зброєю припустимо, а зброєю масового ураження не можна.

– Навіщо потрібна ця війна? Щоб виснажити сили Росії?

– Завдання Заходу у цій війні – максимально послабити Російську Федерацію та вибити її зі світового політичного Олімпу. Це можна зробити лише через військову поразку. Якщо гармати їдуть, вони мають вистрілити. А вони ще не доїхали.

– Чи можливий ще один наступ на Київ?

– Ні.

– На це вже не вистачить сили?

– Я розумію, ви питаєте в контексті вчорашньої (8 травня. – Ред.) заяви деяких посадових осіб. Але мені здається, там, по-перше, просто непорядно висловилися щодо Генштабу. По-друге, сенс такий: бійтеся всі, тільки ми врятуємо вас. Це некоректно та непристойно.

– Президент Зеленський заявив, що незабаром Україна святкуватиме другий День перемоги. Коли буде перелом у цій війні, коли святкуватимемо перемогу?

– Мабуть, Зеленський не слухав учорашньої промови цього спікера, бо з неї виходить, що перемога ще не скоро. Це жарт. Справа в тому, що президент знає більше, ніж ми з вами. Мабуть, питання постачання зброї таки вирішуються, і вирішуються досить непогано. Тому є надія на те, що ми десь влітку можемо перейти у контрнаступ.

– Чи вдасться звільнити всю територію України, включно з Кримом та Донбасом?

– Думаю, що так. Все залежатиме від уміння наших військових організувати контрнаступальну операцію та від можливостей армії її виконати.

– Скільки часу може тривати контрнаступальна операція?

– Навіть не прогнозуватиму, тому що наступ набагато складніший, ніж оборона. Втрат буде більше, ніж в обороні. Скажу так: це триватиме місяць.

Джерело: Обозреватель

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...