Житель Харківщини пішов до ЗСУ, аби допомагати окупантам (фото)

Співробітники Служби безпеки України викрили двох агентів ФСБ Росії. Один із них — житель Харківщини, якого на початку війни завербував співробітник російської спецслужби. Зловмисників затримали під час спроби чергової передачі закритої інформації окупанту, інформують Патріоти України.

Як установило слідство, після того, як мешканця Харківської області завербували, він поїхав на Сумщину як переселенець, мобілізувався до Збройних сил України та проводив розвідувально-підривну діяльність проти України. Із військкомату чоловіка направили до навчального центру на Житомирщині.

У навчальному центрі чоловік збирав персональні дані інструкторів із бойової підготовки та дізнавався інформацію про систему охорони цього центру.

Потім мешканця Харківщини направили разом із підрозділом ЗСУ в Донецьку область, де він продовжив збір розвідувальних даних.

"На сході України його цікавили місця базування і маршрути переміщення бойових підрозділів ЗСУ в районах Слов'янська і Краматорська. До злочинної діяльності він залучив свого земляка, який після 24 лютого минулого року разом з ним переїхав до Сум як внутрішньо переміщена особа, а згодом — до Одеської області", — розповіли в СБУ.

Поплічнику житель Харківщини провів інструктаж, після чого той розвідував місця розташування української армії у причорноморському регіоні. Його цікавили склади з артилерією та іншими боєприпасами ЗСУ. Чоловіки передавали інформацію співробітникам ФСБ у закритих каналах, підшукували нових поплічників та звертали особливу увагу на колишніх військових.

"Обидва зловмисники передавали зібрані відомості агресору через закриті канали зв’язку у вигляді електронних координат з детальним описом прилеглої місцевості. Крім цього вони постійно підшукували "однодумців" для їхнього подальшого залучення до негласної співпраці з фсб. У "зоні особливої уваги" були колишні військові та жінки, які проживали у прифронтових районах на півдні та сході України", — зазначили в СБУ.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Зрадникам оголосили підозру, вирішується питання про обрання їм міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Росія знищила майже всю теплову генерацію, не виключені атаки на АЕС: Зеленський заявив про великі ризики

четвер, 18 квітень 2024, 10:22

Президент Володимир Зеленський не виключає, що росіяни можуть атакувати інфраструктуру українських АЕС, і у зв'язку з цим просить надати Україні сучасні засоби ППО. Про це глава держави заявив під час онлайн-виступу на засіданні Євроради, передають Пат...

"Лінія фронту майже не рухається": Шанси України витіснити Росію виглядають все більш примарними, - WSJ

четвер, 18 квітень 2024, 9:59

Війна в Україні наразі переживає критичний момент. Як пише The Wall Street Journal, стратегія Володимира Путіна, направлена на те, щоб пересилити підтримку України зі сторони Заходу, виявилася довговічною, і найближчі місяці можуть рішуче змінити хід в...