Злодії в генеральських погонах: Міноборони закупило партію цивільних МАЗ дорожче за військовий, броньований, варіант вантажівок

На відміну від аналогічних моделей КрАЗ та "Богдан", які свого часу пройшли визначальні відомчі випробовування ЗСУ, про відповідну перевірку білоруських вантажівок нічого не відомо.

Принаймні так стверджує колишній помічник міністра оборони України Юрій Повх. За його словами, закуплені Міноборони літом цього року 41 вантажний автомобіль підвищеної прохідності вантажопідйомністю від 8 до 12 тонн (МАЗ-631727) не відповідають за багатьма критеріями машинам такого класу, повідомляють Патріоти України.

"У результаті військові отримали фактично перефарбовані у зелений колір цивільні автомобілі за ціною значно вищою, ніж у вітчизняних виробників", - зазначив Юрій Повх.

Нагадаємо, 19 червня ц.р. на майданчику Prozorro було оприлюднено тендер з трьох лотів, щодо придбання 41 одиниці вантажних автомобілів на загальну суму у 99 534 060 гривень.

Хоч документи подавали одразу шість учасників, власне до торгів було допущено лише три. При цьому, ще на етапі подання документації було відхилено пропозиції від ТОВ "Кременчуцький автомобільний завод" (з КрАЗ) та ДП "Автоскладальний завод №2" ПАТ "Богдан-Моторс" (з вантажівками "Богдан-63172").

В результаті з трьох конкурсантів представники Міноборони обрали пропозицію ТОВ "Торговий Дім Будшляхмаш" та закупили дещо перероблені вантажівки МАЗ-631727. За ствердженнями експосадовця Міноборони, пропозиція "Будшляхмаша" дорожча ніж аналогічні локалізовані "Богдан-63172", які поставлялися ЗСУ у 2019 році, на 200 тисяч гривень за одиницю. Тобто загальна переплата склала понад 8 000 000 гривень.

Більш того, закуплені МАЗ-631727 мають значну кількість невідповідностей військовому класу, фото яких надали волонтери. Зокрема стверджується, що замість нормальної лебідки машини обладнані "бюджетним" китайським варіантом з коротким тросом та тягловим зусиллям нижче 10 тонн (що замало для автомобіля вантажністю 12 тонн).

Автівки, за словами Юрія Повха, мають занизьку бортову платформу (що значно погіршує можливості обслуговування в польових умовах), недоцільно розміщений ящик для інструментів (який має всі шанс відірватися й погіршує геометричну прохідність авто), відсутні шторки світломаскування кабіни.

Також поставлені ЗСУ вантажівки МАЗ начебто укомплектовані низькоякісним (цивільним) набором шанцевого інструменту та не мають кріплень для нього й буксирувального троса, а у кузові відсутні освітлення й вентиляційні клапани. В комплектації авто відсутня радіостанція (встановлення якої раніше на машинах такого класу передбачалось).

Окремо відзначається фарбування вантажівки, яке було проведене не тільки там де потрібно, я й у таких місцях як радіатор або частина двигуна, що погіршує теплообмін системи охолодження та ідентифікацію запчастин. Колишній посадовець зазначає, що на відміну від аналогічних моделей КрАЗ та "Богдан", які свого часу пройшли визначальні відомчі випробовування ЗСУ, про відповідну перевірку білоруських вантажівок нічого не відомо.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...