ЗСУ покладуть на дно кораблі Путіна в Чорному морі, "Москва" й "Комуна" лежатимуть поруч, - Лупаков

У Чорне море зайшла армада російських військових кораблів – близько 20 одиниць, включно з підводними човнами. На борту є крилаті ракети "Калібр" і можуть бути ядерні боєголовки. Але застосування ворогом ядерної зброї є проблематичним, а "Калібрів" залишилося не так уже й багато, передають Патріоти України.

Наразі кораблі НАТО не можуть заходити до чорноморської акваторії, але протикорабельні ракети вже йдуть до України. ЗСУ зможуть влаштувати на морському дні цілий "цвинтар" із кораблів окупантів. Поряд із затонулим крейсером "Москва", який служив "парасолькою" для окупанта, можна покласти ще одну гордість Кремля – "Комуну". Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю висловив перший заступник голови Спілки офіцерів України Євген Лупаков.

– За інформацією британської розвідки, сьогодні в акваторії Чорного моря перебуває щонайменше 20 кораблів Росії, зокрема і підводні човни. Які можливі дії агресора в цьому регіоні, для чого там така концентрація кораблів?

– Вони хочуть зімітувати висадку десанту на Одесу, тому вони й розбомбили міст, щоб наші сили не підійшли із заходу. Але то все пусте, нічого в них із цього не вийде.

Так звана парасолька у вигляді крейсера "Москва" – це вже експонат для наших дайверів. Хоча цього крокодила видно й не занурюючись – він лежить на глибині 45 метрів. І довго ще там лежатиме. Немає чим піднімати.

На сьогодні окупанти реально мають максимум 56 "Калібрів" – вони можуть запустити їх із моря. З них 16 – із підводних човнів.

– Ви згадали про "Москву". Скажіть, чи може він становити певну загрозу, навіть перебуваючи на дні моря? Адже він ніс ядерну зброю.

– Однозначно. На борту було, щонайменше, дві ракети з ядерними боєголовками. Навіть на підводних човнах ще за радянських часів в мене на борту завжди було дві ядерних торпеди.

– Чи можливий якийсь витік радіоактивних речовин з ракет, які лежать на дні моря?

– Ні, з ядерних боєголовок ніякого витоку бути не може, бо там стоїть великий захист. Якщо вони не пошкоджені. А вони, я впевнений, не пошкоджені, бо на сьогодні радіаційний фон там не підвищений.

– Серед тих кораблів РФ, які зараз є в Чорному морі, можуть бути такі, які несуть ядерну зброю?

– Це напевно. Там два фрегати, чотири корвети, всі вони несуть по вісім "Калібрів". Це тактична ядерна зброя.

– Якими можуть бути наслідки удару із застосуванням ядерних засобів, наприклад, по українському місту?

– У будь-якому разі вибух ядерного запасу – це, щонайменше, пів Хіросими чи пів Нагасакі. Але який сенс стріляти ядерними боєголовками? Налякати?

– А ще ми пам’ятаємо заяву Бориса Джонсона, який казав, що в разі застосування Росією ядерної зброї Велика Британія без погодження із країнами НАТО завдасть удару у відповідь.

– Однозначно і правильно. Щойно буде застосована навіть тактична зброя, одразу кілька стратегічних ударів буде завдано по Москві і на цьому питання буде закрито.

– Уже озвучуються плани Росії відрізати Україну від морів. Як ви оцінюєте таку небезпеку? Яка небезпека для Одеси?

– Небезпеки такої немає, допоки стоїть Миколаїв. Бо, не взявши Миколаїв, до Одеси вони не підійдуть. А те, що вони взяли Херсон і вже 17 разів там мали "Чорнобаївку" – це факт. Так само вони матимуть і у випадку з Одесою.

– Чим у Чорному морі нам можуть допомогти союзники? Адже кораблі НАТО туди заходити не можуть.

– У цьому й проблема. Ще до початку війни я порушував питання – у нас є польско-латвійсько-український сухопутний батальйон, треба було створити в Чорному морі румунсько-українсько-американську військово-морську базу. І тоді були б усі підстави, щоб Туреччина пропустила кораблі тих країн, база яких була в Чорному морі. Але до сьогодні бази немає. На жаль, сьогодні це питання риторичне.

Союзники нічим не можуть допомогти в Чорному морі. Але до нас уже йдуть протикорабельні ракети. Тому ту армаду, яка підходить, треба підпустити поближче до "Москви", щоб зробити нормальний такий цвинтар, щоб недалеко пам’ятники стояли. Треба зробити їм такий собі зоопарк під водою.

Туди ще й "Комуна" підійшла. Вона була збудована 1913 року, а 1941-го її затопили радянські моряки у Кронштадті. Всю війну вона пролежала на дні. Потім після війни її перетягнули на Чорноморський флот. Тепер її треба покласти на дно тут. Хай лежить біля "Москви", це було б красиво.

Джерело: Обозреватель

"Ми зараз орієнтовно майже 7 тисяч танків знищили": Черник пояснив, скільки ще Путін може вести війну проти України і де візьме на це кошти

четвер, 28 березень 2024, 17:47

Росія має таку кількість бронетехніки, завдяки якій може воювати проти Україні ще щонайменше два роки. Водночас дуже великий людський ресурс, який Москва може озброїти найпростішою зброєю, дозволить країні-агресорці й далі закидувати фронт великими піх...

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...