Звичайний шантаж: Угорщина продовжить блокувати переговори щодо членства України в НАТО

Міністр Сійярто додав, що Угорщина відкрита для консультацій з Україною з цього питання.

Петер Сійярто. Фото: Рейтерс.Міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт блокуватиме членство України в Північноатлантичному альянсі доти, поки Київ не відновить права, які мали етнічні угорці до ухвалення мовного закону. Як повідомляє Reuters, про це Сійярто заявив на полях саміту НАТО в Лондоні, передають Патріоти України.

«Ми не просимо надати якісь надправа етнічним угорцям на Закарпатті, а просимо тільки повернути ті права, які вони мали раніше», — цитує Сійярто агентство. Міністр додав, що Угорщина відкрита для консультацій з Україною з цього питання.

Довідка ПУ. Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року Верховною Радою нового закону про освіту. Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова. Згідно з висновком Венеціанської комісії від 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону «Про освіту».

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року. Проект закону перебуває на розгляді парламентських комітетів. 30 жовтня стало відомо, що Угорщина заветувала спільну заяву від Північноатлантичної ради НАТО в рамках Комісії Україна-НАТО щодо України. Міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна заветувала заяву, оскільки документ не зобов'язував офіційний Київ повернути права етнічній угорській меншині на Закарпатті, яких її «було позбавлено».

Як відомо, для ухвалення рішень в Альянсі має бути консенсус серед усіх 29 країн-членів, в тому числі згода Угорщини. 31 жовтня за підсумками засідання Комісії Україна-НАТО була ухвалена спільна заява. Зокрема, українська влада у заяві задекларувала зобов'язання виконати рекомендації Венеціанської комісії щодо збалансування мовної статті закону про освіту. Глава МЗС Угорщини пояснив, що вето зі спільної заяви Комісії Україна-НАТО було знято в останній момент. Сійярто зазначив, що у документі врахували пропозицію Угорщини щодо прав представників угорської меншин у сфері освіти.

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...

"Нех*й шастать": Турецькій авіакомпанії заборонили літати до однієї з країн Європи через зв’язки з Росією

четвер, 28 березень 2024, 21:17

Фінське агентство транспорту та комунікацій Traficom заборонило польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines до Фінляндії через зв'язки з Росією. Про це повідомляє Avianews, передають Патріоти України. "Наша загальна оцінка показує, що значна част...