8 січня відзначається Собор Пресвятої Богородиці: Суть цього свята. Народні прикмети та звичаї

8 січня, на наступний день після Різдва Христового, православні віруючі святкують Собор Пресвятої Богородиці. У цей день церква дякує Богоматері, яка народила Ісуса, зазначають Патріоти України.

Також в цей день віруючі вшановують пам'ять тих, хто був близький до Христа - святого Йосипа Обручника, царя Давида і святого Якова.

Свято Собору Пресвятої Богородиці вперше почали відзначати дуже давно. Ще в IV столітті Епіфаній кіпрський, Святий Амвросій Медіоланський і блаженний Августин на свято Різдва Христового віддавали хвалу не тільки Спасителю, який народився, а й прославляли народилу його Діву Марію.

Офіційну вказівку на святкування Собору Пресвятої Богородиці на наступний день після Різдва Христового можна знайти в 79 правилі VI Вселенського Собору, який відбувся в 680-681 роках.

Наші предки в цей день відзначали бабине свято, або свято каш. У цей день славили повитух і породіль. Жінки брали своїх дітей і з подарунками та привітаннями йшли до повитух, які допомагали їм під час пологів. Ті, в свою чергу, пригощали гостей кашею. Водночас народився і звичай, пов'язаний з християнством: жінки приходили до церкви з заздалегідь печеними пирогами, щоб піднести їх Богородиці.

Головні прикмети цього дня

  • Якщо сьогодні буде сильний мороз, то значить літо буде холодним.
  • Якщо каша пригорить в цей день, то скоро буде снігопад.
  • Якщо синиці щебечуть за вікном - морози стануть сильнішими.

Що не можна робити у свято

  • 8 січня не можна купувати мотузки інакше можна накликати біду.
  • У цей день не можна варити і пити кисіль - до небіжчика.
  • Не потрібно сьогодні лаятися з близькими людьми, оскільки це призведе до довгого конфлікту.
  • Не робіть "брудну" роботу по господарству, а також відкладіть ремонт.

До речі, саме з цього дня починалися дівочі ворожіння, що тривали до самого Хрещення.

Ворожили зазвичай в супроводі особливих пісень або в повній тиші. Головними предметами ворожіння були весілля, смерть і урожай.


Подарунок був не випадковим? Справу про загибель помічника Залужного передано до суду

четвер, 18 квітень 2024, 18:30

Справу про загибель Геннадія Частякова, помічника колишнього головнокомандувача ЗСУ, передали до суду. Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, передають Патріоти України. Перед судом постане офіцер з апарату помічників головнокоманд...

"Що не день, то пригоди": На концерті Анастасії Приходько знову сталася біда

четвер, 18 квітень 2024, 17:58

Співачка Анастасія Приходько повідомила, що під час її концерту знову стався неприємний інцидент. Це вже не перша сумна новина, якою артистка ділилася під час гастролей "Холодно", передають Патріоти України. Лише кілька днів тому виконавиця розповідала...