8 травня - День пам'яті і примирення: Що потрібно знати українцям про пам'ятну дату

У п'ятницю, 8 травня, в Україні відзначається День пам'яті і примирення - ця дата збігається з річницею капітуляції нацистської Німеччини у 1945 році, передають Патріоти України.

На відміну від багатьох пострадянських країн, де День перемоги над нацистською Німеччиною відзначають 9 травня, в Україні з 2015 року урочистості з цього приводу проходять на день раніше.

Історичні підстави

Як відомо 8 травня 1945 року антигітлерівська коаліція офіційно прийняла Акт про беззастережну капітуляцію нацистської Німеччини. З цього приводу в той день у багатьох містах Європи і США проводилися масштабні святкування.

Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією від 22 листопада 2004 року, яка була приурочена до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, рекомендувала проводити урочистості як данину пам'яті всіх жертв Другої світової війни. З цього часу День пам'яті і примирення відзначається в світі 8-9 травня (один або два дні).

День перемоги в Україні

До 2013 року в Україні, за радянською традицією, святкування з нагоди завершення Другої світової війни в Європі проходили 9 травня. У цей день влаштовували військові паради, покладали квіти до могил загиблих солдатів і вітали ветеранів.

У 2014 році вперше в історії України офіційні заходи з нагоди перемоги над нацизмом проходили два дні - 8 і 9 травня. Наступного року від святкування Дня перемоги в Україні відмовилися.

9 квітня 2015 року Верховна Рада України встановила єдиний день урочистостей - 8 травня як День пам'яті і примирення в честь всіх жертв Другої світової війни. Метою урочистих заходів є "гідне вшанування подвигу українського народу, його внеску в перемогу антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні і вираз поваги всім борцям проти нацизму".

Символ Дня примирення

Символом Дня примирення і Дня перемоги в Україні став червоний мак - міжнародний символ пам'яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку, воно уособлює квітка маку, з іншого - кривавий слід від кулі.

Урочистості під час карантину

У 2020 році в Україні не буде масових заходів до Дня пам'яті та примирення. В уряді главам обласних державних адміністрацій - особисто або на рівні заступників забезпечити індивідуальне святкування ветеранів Другої світової війни, які є в областях, в цьому році. "Всі інші заходи ми проводити не плануємо в зв'язку з карантином", - підкреслив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Оце так! У Львові дружину військовозобов’язаного засудили до 3 років позбавлення волі за укладення фіктивного шлюбу

четвер, 25 квітень 2024, 6:30

У судовому реєстрі повідомляється, що суд у Львівській області визнав жінку-інваліда 3 групи винною у незаконному переправленні особи через державний кордон, передають Патріоти України. Як йдеться у матеріалах справи, жінка, будучи інвалідом 3 групи, в...