А що у вас у кишечнику? "Мікроби маніпулюють поведінкою і настроєм людини", - дієтолог

Усе частіше ми чуємо твердження, що наш кишечник - це наш другий мозок, який має стільки ж нейронів, скільки й головний мозок.

Оксана Скиталінська

Про це у своєму блозі пише лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, передають Патріоти України.

"Ці дві нервові системи весь час контактують між собою за допомогою блукаючого нерва (nervus vagus). Блукаючий нерв схожий на постійно зайняту телефонну лінію, повідомлення по якій йдуть в обох напрямках. Кишечник "розмовляє" з головним мозком, відправляючи йому повідомлення, а головний мозок, в свою чергу, йому відповідає.

Мікроби також виробляють різноманітні гормони і нейротрансмітери (біологічно активні хімічні речовини, за допомогою яких здійснюється передача електричного імпульсу між нейронами або від нейронів до м'язової тканини), які потрапляють в головний мозок через кровотік.

Так що у мікробів є засоби впливу на "господаря". Є і мотиви.

Уявіть життя у себе в кишечнику. Воно не для слабаків. Там постійно йде війна! Життя мешканців кишечника не найприємніше, суворе і коротке.

Мікроби борються за місце і за основний ресурс — їжу.

У них також різні потреби - деякі люблять цукор, інші люблять жир. Чим більше ми поставляємо цукру любителям цукру, тим більше вони хочуть: вони ведуть боротьбу за життя і готові на все, щоб це життя тривало, і по можливості було кращим. Тому, коли їх стає більше, витісняють "неугодних", якими, часто бувають корисні бактерії, ті, які захищають від запалень, ожиріння, депресії, раку, і які, навпаки, не люблять цукор, а люблять ягоди, морквяне і гарбузове пюре, каші з висівками, насіння льону, тобто різні види клітковини.

Мікроби мають можливість маніпулювати поведінкою і настроєм людини, змінюючи сигнали, які вони відправляють. Особливо це стосується тих, хто розмножився достатньо і витіснив інших.

Хвороботворні мікроби здатні змінювати смакові рецептори, продукувати токсини, від яких ми погано себе почуваємо, а також заохочувати нас хімічними нагородами, від яких ми, навпаки, відчуваємо себе добре. Вони здатні вплинути на вибір нами певних продуктів харчування і кількість їжі, що з'їдається.

Чим більше різноманітних мікроорганізмів мешкає в кишечнику, тим стрункішим і здоровішим буде господар. Якщо ця екосистема розбалансовується (такий стан називають дисбіозом), то у господаря, швидше за все, зайва вага і проблеми зі здоров'ям.

А чому? Тому що при різноманітному мікробіомі всі ці крихітні істоти хочуть бути почуті, але їх дуже часто ігнорують.

Уявіть велику групу дітей - всі кричать, всі хочуть звернути на себе увагу. Що роблять дорослі? Просто не звертають уваги.

Так і у вас в кишечнику. Проблема виникає, коли одна група мікробів починає домінувати - наприклад, любителі якоїсь шкідливої їжі. Швидко розмножуючись, вони починають кричати голосніше за інших, їхній вплив посилюється, вони продукують хімічні сигнали - і Вам хочеться продуктів, явно шкідливих для вашого організму. І бажання таке, що встояти дуже складно.

Корисна мікробіота захищає мозок, серце, імунну систему, і все, що вона просить взамін за свою нелегку працю - це природна їжа, рух, сон.

Зараз майже літо. Зелені, овочів - предостатньо. Ягід ще нема, але є заморожені.

Клітковина - це дім і їжа для братів наших мікроскопічних. Тих, які є нашими друзями. Влаштуйте їм радість - приготуйте салат, смузі з ягід, випийте напій з цикорію і баночку натурального йогурту.

Приклад сніданку:

Салат із помідора, салату, моцарели, оливкової олії.

Салат із сирого буряка, моркви, яблука, зеленого болгарського перцю, броколі, лимонного соку, оливкової олії.

Млинці із яєць, вівсяних і амарантових висівок, печені на спеціальній сковорідці під кришкою практично без олії (трошки додала в тісто).

Смузі із розморожених абрикосів, розмочених фініків, декількох шматочків лимона.

P.S. Груба клітковина (сирі овочі, особливо капуста, буряк, а також кислі ягоди) не підходять для тих, у кого є запальні захворювання шлунку і кишечника — таким людям потрібне спеціальне тимчасове протизапальне харчування."

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...