А ви це знали? Навіщо в СРСР будували житло у вигляді бочок і куди зрештою зникли всі "цубіки"

У 1970-х в СРСР з’явилися незвичайні будинки у вигляді бочок. Спершу це були величезні цистерни, що залишилися від перевезення палива у регіони Крайньої Півночі. Робітники вирізали у величезних ємностях вікна та двері, ставили шибки та утеплювали простір, передають Патріоти України

Радянські інженери навіть розробили проєкт нового житла та назвали його "цільнометалевий уніфікований блок" ЦУБ-2М або "цубік" – саме ця назва прижилася в народі. Навіщо в СРСР будували житло в цистернах та куди раптом зникли всі "цубіки", розбирався OBOZ.UA.

Як радянські люди Крайню Північ підкорювали

Підкорювачам півночі жилося нелегко. У регіонах Крайньої Півночі будувати ґрунтовні будинки було або недоцільно або просто неможливо. В 1974 році радянська влада оголосила про відновлення наймасштабнішого будівництва країни – почали прокладати рейки Байкало-Амурської магістралі. Тисячі робітників опинилися в суворих умовах: сильні вітри, снігові замети, низькі температури та повна відсутність нормального житла. Дерев'яні будиночки, звісно, не рятували від холоду.

Історії невідомо, хто перший придумав облаштувати кімнати в цистернах, де колись перевозили паливо. Але ідея прижилася. Принаймні, там було тепліше.Радянська влада, натхненна народною винахідливістю, доручила розробити нове житло – "Цільнометалевий уніфікований блок" або "цубік".

"Цубіки" були легкими, теплими, міцними і при цьому обтічними. Циліндрична форма допомогла вирішити основну проблему – житло більше не потопало снігу, бо, на відміну від дерев’яних прямокутних будинків, накопичуватися заметам було просто ніде.Зсередини "цубіки" обшивалися фанерою і утеплювачем, а знизу облаштовували опалювальну систему, тож робітники могли навіть радіти теплій підлозі.

Стандартний метраж – 24 квадратні метри, така собі міні-студія в сучасній новобудові. Було місце для відпочинку з ліжками, кухня, передпокій, санвузол та своя так звана котельня. Вхідна зона відокремлювала житловий простір від входу, щоб мороз з вулиці не потрапляв до спальні та кухні. Під стелею робили вентиляційну систему. Модернізовані варіанти витримували суворі морози – навіть при -60 °C температура всередині "цубіка" не опускалася нижче +15 °C.

Куди зникли "цубіки"

Згодом у північних поселеннях почала з'являтися повноцінна інфраструктура, однак, згідно з планами влади, ЦУБи і надалі мали використовуватися для проживання при максимальних морозах чи у віддалених місцях. Офіційно виготовлення ЦУБів зупинили у 1990 році.

Насправді вони не одноразові?: Користувачів соцмереж шокувало, як тестують вейпи на заводі в Китаї (відео)

вівторок, 20 серпень 2024, 14:40

Ютубер Machina відвідав завод у Шеньчжені, Китай, щоб побачити, як виробляються та тестуються одноразові вейпи. Так, під час контролю якості люди затягуються кожним окремим вейпом один раз, перш ніж відправити його далі, зазначають Патріоти України. Од...

Око перетворилось на щілинку: Російський боксер зазнав моторошної травми в бою з італійцем (фото, відео)

вівторок, 20 серпень 2024, 14:13

Італієць Гвідо Віанелло достроково переміг росіянина Арсланбек Махмудов під час вечора боксу в Канаді, повідомляють Патріоти України. Віанелло захопив ініціативу на початку бою. Протягом поєдинку росіянину добряче дісталося, внаслідок чого повністю зак...