А ви це знали? ТОП цікавих фактів про найпопулярніший напій на землі - каву

Хтось не може жити без чашки чорної кави вранці, дехто любить випити еспресо після обіду, хтось віддає перевагу чашечку капучино або фраппе під час робочої перерви. Але одне точно - з кожним днем кава стає дедалі популярнішим напоєм. За даними Міжнародної організації з кави (ICO) прогнозується, що цього року споживання кави складе понад 160 млн мішків, повідомляють Патріоти України.

Кава – це вишня

Ні, ми не будемо стверджувати, що кожного ранку ви заварюєте у турці ягоди, проте фрукти, з обсмаженого насіння яких готується кава, дійсно називають кавовою вишнею. Якщо розкусити таку вишеньку, всередині знайдеться дві кісточки – це і є майбутня кава.

Більше того, спочатку люди вживали кавові ягоди в їжу, а вже згодом з них почали готувати напій. До речі, кава досі збирається вручну. За день одна людина може зібрати до 7 кошиків кавових ягід загальною вагою до 700 кг.

Каву можна не лише пити, але і їсти

Кава не завжди тільки напій: з неї роблять енергетичні батончики, десерти або дрібні солодощі. Деякі компанії навіть використовують залишки кавової ягоди для виготовлення борошна. З нього роблять солодкі тістечка, хліб, шоколад тощо.

Найдорожча у світі кава – з випорожнень

Найдорожча кава проходить через кишечник тварин і має назву «лювак». Отримують її завдяки переварюванню кавових ягід тваринами. Виготовляється така кава з випорожнень азіатської пальмової ціветти або слона. Півкілограмовий пакет зерен, що пройшли через травний тракт тварин, коштує до 700 доларів – це найдорожча кава у світі.

Кава корисна для здоров'я

Звичайно у розумних межах. Напій багатий антиоксидантами, які захищають клітини від токсинів, хімікатів і запалення. Дослідження, яке було надруковано в журналі Annals of Internal Medicine, довело, що споживання до трьох чашок кави у день знижує ризик смерті від декількох найпопулярніших хвороб у світі, зокрема – від серцевих захворювань. До того ж кофеїн допомагає збільшити рівень енергії і поліпшити спортивні результати.

Кава найпродаваніший продукт на планеті

Кава – один з найбільш торгованих товарів на світових біржах. За обсягом його випереджає тільки нафта. Щороку в світі випивається більше 500 млрд. чашок кави. Більше половини – за сніданком.

Амерікано – військовий напій

Слово американо з'явилося в роки Другої світової війни, коли американські солдати в Європі стали додавати в еспресо окріп, щоб розбавити міцний напій. Тож цілком можно стверджувати, що амерікано прийшов до нас з війни.

Еспресо майже без кофеіну

Еспресо – напій з найменшим вмістом кофеїну. Його готують, пропускаючи струмінь води під великим тиском крізь кавові зерна. Завдяки цьому в готову каву потрапляє мінімум кофеїну.

Ірландську каву винайшли в аэропорту

Рецепт ірландської кави було винайдено в аеропорту ірландського міста Фойнс, коли шеф-кухар ресторану вирішив додати віскі в каву, щоб зігріти прибулих в зимову холоднечу американських пасажирів.

Вольтер випивав пів смертельної дози кави у день

Смертельна доза кофеїну дорівнює приблизно 100 чашкам кави. При цьому, якщо вірити історії, французький філософ Вольтер випивав до 50 чашок кави в день.

У спорті кава – заборонений напій

Кофеїн у списку заборонених речовин Міжнародного олімпійського комітету, поруч зі стероїдами і кокаїном. Вживання більше 5 чашок кави (12 мікрограмів на 1 мілілітр сечі) вважається МОК спробою спортсмена отримати перевагу в спортивній боротьбі.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...