Анекдот або практична ідея: Чи допоможуть енергосистемі України в'язні на велогенераторах

В Україні вже на офіційному рівні заговорили про те, чи не виробляти електроенергію за рахунок в’язнів, які можуть крутити педалі на велогенераторах. Такий законопроєкт днями, коли все частіше кажуть про можливий блекаут, зареєстрував нардеп від "Слуги народу" Сергій Гривко, передають Патріоти України.

Нагадаємо, нардеп пропонує, щоб на законодавчому рівні ув’язненим надали можливість заробити скорочення терміну крутінням педалей на велогенераторі. За даними автора законопроєкту, кожного року в’язень може скорочувати свій термін на 30 днів за умови того, що він виконує норми виробництва електроенергії, які, можливо, будуть встановлені Мін’юстом.

"Я враховував досвід Бразилії. Така ініціатива була і в США. Намагаюся запропонувати таку ідею для обговорення, - розповів у коментарі для ТСН.ua Сергій Гривко. - Там (за кордоном – ред.) люди шукають нові шляхи виправлення ув’язнених і шукають суспільну користь від їх роботи".

За словами нардепа, він сподівається незабаром дізнатися про позицію Мін’юсту, якому підпорядковані українські в’язниці.

Водночас Гривко не приховує, що багато критиків цієї ініціативі є і у фракції, тому відповісти на запитання про те, чи підтримає більшість таку ідею - складно. Але водночас він упевнений, що свого часу ця ідея буде реалізована.

Експерт і колишній очільник Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький у коментарі для ТСН.ua каже, що така ідея, на його думку, - "чистої води популізм у рамках анекдоту".

"Такий проєкт був у Бразилії, але він не існував там дуже довго. Він був спрямований на те, щоб ув’язнені продемонстрували свою свідомість. Але там не йшлося про енергобезпеку країни", - каже Сергій Старенький.

Як зазначається у відкритих джерелах, один з перших випадків виробництва електроенергії за допомогою велогенераторів відбувся 2012 року у в’язниці Бразилії. Інноваційна програма дозволила ув’язненим скоротити дні перебування за ґратами в обмін на катання на велотренажерах, під’єднаних до перероблених автомобільних акумуляторів, які використовувалися для освітлення міської площі. Також цю ідею розглядали в одному зі штатів Америки, але так і не втілили в реальність.

До речі, станом на сьогодні різні виробники пропонують українцям придбати ручні генератори, ціни на які стартують від 1 990 грн, та пристрої, які можна крутити ногами та виробляти електроенергію. Ціни на останні становлять у середньому близько 11 тис. грн. За допомогою таких пристроїв можна зарядити телефон та інші ґаджети. Наприкінці грудня 2022 року на центральному залізничному вокзалі столиці всім охочим давали можливість крутити педалі на велогенераторі, від роботи якого працювало освітлення на ялинці, встановленій на першому поверсі.

ТСН.ua запитав родичів одного ув’язненого, що вони думають щодо такої ідеї та чи погодився б їх рідний на таку пропозицію, щоб зменшити собі тюремний строк.

"Мені ідея з цими велогенераційними установками здається дивною і смішною, не думаю, що це буде реально втілити у життя. Але, гадаю, багато хто б у в’язниці погодився на таке, щоб скоріше вийти на волю", - поділився з нами своєю думкою брат ув’язненого.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...