"Апарати ШВЛ закінчилися, ліжка ставимо в коридор!": Обурені заявами чиновників лікарі Харкова розповіли про реальну ситуацію з COVID-19

Заступник директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА на брифінгу заявив, що інформація про перевантаженість лікарень є фейковою, однак лікарям так не здається...

Після заяви заступника директора Департаменту охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації про те, що перевантаженість обласної інфекційної лікарні – це фейк, з журналістами зв'язалися місцеві лікарі. Вони стверджують, що в реанімації складна ситуація, а пацієнтів доводиться під'єднювати до апаратів ШВЛ навіть у відділеннях. Детальніше читайте в матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

Що викликало гнів лікарів

11 серпня під час брифінгу заступник директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА Геннадій Бондарчук розповів про ситуацію з коронавірусом в області.

Заступник директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА Геннадій Бондарчук.

За його словами, 518 пацієнтів із COVID-19 перебувають на стаціонарному лікуванні в медичних закладах області. Із загальної кількості хворих 265 – в обласній інфекційній лікарні.

Бондарчук зазначив, що Харківська обласна інфекційна лікарня не переповнена пацієнтами з коронавірусом, оскільки потужності установи з початкових 200 ліжок збільшили до 300 і зараз нібито навіть є "резерв".

Інформацію про перевантаженість інфекційки чиновник і зовсім назвав фейком. "Перевантаженість обласної клінічної інфекційної лікарні – це суто фейкова інформація", – заявив Бондарчук.

За його словами, щопонеділка збільшення навантаження на лікарні відбувається через те, що пацієнти у святкові і вихідні дні не вважають за потрібне звертатися по медичну допомогу.

У реанімації бракує медсестер і нічим вентилювати легені

Розгнівані словами чиновника облздоров'я лікарі зв'язалися з редакцією і розповіли, що зараз відбувається в обласній інфекційній лікарні. Зокрема – у відділенні інтенсивної терапії, де рятують хворих на COVID-19.

За словами лікарів, реанімація розрахована на шість ліжок, але зараз поставлено 12 і ще одне поставили в коридорі. "Тут лежать важкі пацієнти. Фактично 12 хворих перебувають на штучній вентиляції легенів. Дві-три людини перебувають на інвазивній вентиляції – на інтубаційній трубці, всі решта – на не інвазивній (через маску). На 13 хворих у реанімації всього дві медсестри", – розповіли медики.

У відділенні інтенсивної терапії бракує місць – пацієнт лежить у коридорі

Лікарі кажуть, що останнім часом збільшилася кількість пацієнтів із дихальною недостатністю, а апаратів бракує. "За останній тиждень побільшало хворих із дихальною недостатністю. Зараз три-чотири людини перебувають у відділеннях на апаратах ШВЛ. Розумієте? Не в реанімації, а у відділеннях! Ба більше, нам бракує апаратів штучної вентиляції легенів для тих, хто їх потребує! Днями ми вже зіткнулися з проблемою: потрібно було вентилювати хворих, але все – апарати закінчилися!" – розповіли лікарі.

На їхню думку, в облздоров'ї не розуміють, яка ситуація склалася з лікуванням хворих на COVID-19. "Складається враження, що чиновники живуть в іншому вимірі. У нас не було апаратів і не було ліжок, а в облздоров'ї кажуть, що інформація про завантаженість – це фейк!" – додали реаніматологи.

Усі палати реанімації в Харківській обласній інфекційці заповнено

Також лікарі поскаржилися, що чиновники влаштовують акції "залякування" в лікарні. "Коли в мережі з'явилася інформація, що в нас призначають ліки, якими треба було лікувати за протоколом, але їх у нас тоді просто не було, деякі родичі пацієнтів поскаржилися "нагору". У результаті зняли заввідділення інтенсивної терапії – знайшли цапа-відбувайла", – розповіли вони.

Також після кожної публікації журналістів про обласну інфекційну лікарню влаштовують перевірки. Однак їхня мета, на думку лікарів, не має нічого спільного з декларованою. "Після публікацій у ЗМІ чиновники просто прикривають свою, вибачте, ж *пу. Надсилають до лікарні комісії, які вишукують усякі дрібниці. Наприклад, в історії хвороби не було вказано номер паспорта. Послухайте, а який стосунок це має до перебігу хвороби? Тож не сумніваємося: після цієї публікації до нас знову прийдуть і почнуть вилучати історії, вишукувати всілякі дурниці. Але й мовчати ми не можемо", – кажуть лікарі.

Відділення інтенсивної терапії, де рятують життя хворих COVID-19

Область під ударом

Як повідомили в Харківському обласному лабораторному центрі, за останню добу в регіоні зареєстровано 139 нових випадків коронавірусу і 156 нових підозр, п'ятеро хворих померли. Найбільше хворих за весь період – 5 170, з яких 151 людина померла, а 2 550 одужали.

Ситуація з коронавірусом у Харківській області.

Джерело: Обозреватель

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...