Археологи розкопали дивну будівлю із кам'яними фалосами та чоловічою головою (фото)

У Туреччині під час розкопок комплексу споруд, виявленого на пам'ятнику Карахан-Тепе епохи раннього неоліту, археологи знайшли всередині однієї з будівель, в якій, ймовірно, проходили ритуальні церемонії, 11 вертикально встановлених кам'яних стовпів у вигляді фалосів та кам'яну чоловічу голову віком 11 тисяч років. Про це розповідає Turkish Journal of Archaeology and Ethnography, передають Патріоти України.

Археологи із Стамбульського університету проводили розкопки неолітичного поселення Карахан-Тепе. Центральне місце в ньому займала будівля діаметром 23 метри майже прямокутної форми із округленими кутами. Поруч була ще одна висічена споруда розміром 7×6 метрів, пов'язана з попередньою.

Як розповів професор Неджмі Карул, на стіні в центральній частині останньої будівлі знаходилася кам'яна голова чоловіка з лобом, товстими губами і бородою. Голова була трохи повернена у бік вхідних сходів. Усередині споруди знайшли 11 вертикально встановлених кам'яних стовпів у формі фалосів. Їхня висота - від 1 до 1,7 метра, діаметр - близько 30-50 сантиметрів.

Вчені дійшли висновку, що будинок був навмисно засипаний землею та скельними породами. Стовпи перед цим укріпили великим камінням. За словами професора, ймовірно, у цих будинках проводилися ритуальні церемонії.

Сумнівний крок: Експерт пояснив, які обмеження чекають на українців призовного віку за кордоном і як їм діяти

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:50

Чоловіки призовного віку, які перебувають за кордоном, для будь-якої взаємодії з державними органами тепер мають повертатися до України. За кордоном наразі недоступні будь-які консульські послуги, окрім видачі документа для повернення. З точки зору пра...

"Не терпіла зухвальства і зайвого пафосу": На фронті загинула військовослужбовиця та журналістка Алла Пушкарчук

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:22

Дівчина пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці. . За словами Крапивенка, коли Пушкарчук взяли в команду "Тижня", вона зросла від новинаря до повноцінної культурно...