Автори оцінили у майже 1,5 млн грн: У Харкові розгорівся скандал через місцевий "стоунхендж" (фото)

У Харкові розгорівся скандал через місцевий "стоунхендж" – бетонну композицію, задуману як нову пам'ятку, вартість якої автори оцінили у майже 1,5 млн гривень. Втім харків'яни та користувачі соцмереж конструкцію не оцінили. Так, на сайті Харківської міськради повідомляється, що проєкт під назвою "Скіфська спадщина" виграв конкурс, передають Патріоти України.

Зазначається, що його зведення підвищить якість життя харків'ян і туристичну привабливість міста. В межах цього проєкту на прибудинкових територіях пропонується ініціатива зі зведення об'єктів, які імітують історичні.

Конструкцію розташовано за адресою вул. Біблика 2 та 2а. Вона нагадує знаменитий Стоунхендж у Великій Британії – по колу розташовані бетонні конструкції у вигляді стовпів та П-подібних арок. Наявні також орнаменти та фігури, що нагадують скіфську тематику. Автори "визначної пам'ятки" оцінили потенційну кількість відвідувачів комплексу в 500 тис. на рік, зазначивши, що він, безсумнівно, зацікавить як гостей міста, так і самих харків'ян.

Композицію у своєму Facebook прокоментував користувач Іван Пономаренко. Він зазначив, що бетон за тактильними відчуттями навіть не встиг застигнути і начебто ще сирий. "Будемо сподіватись, що воно на когось не завалиться. У центрі – камінь а-ля вівтар для жертвоприношень", – написав він.

Харків'янин зазначив, що раніше про споруду повідомили у спільноті "Індустріальний район Харкова", назвавши її "місцем відпочинку та енергетичного підживлення, де ви можете доторкнутися до того, як і чим жили наші пращури – скіфи, сармати, трипільці". Однак пізніше пост видалили.

Зі свого боку коментатори не забарилися з дотепними жартами з цього приводу. "На кожному будмайданчику є такий "арт-об'экт"", "Скіфи і сармати в шоці. Не кажучи вже про трипільців, які ніколи не бачили бетонних одоробл", "Сьогодні – масове паломництво на Бібліка", "На вході є розклад служінь і жертвопринесень на найближчий місяць?", "Дуже складно висловити все захоплення, тому що у мене попередження від ФБ і не можна матюкатися", – писали користувачі.

Пізніше мерія таки доєдналася до критики споруди. Директор департаменту у справах інформації та зав'язків із громадськістю Харківської міської ради Юрій Сидоренко написав у своєму Facebook, що в такому вигляді цю споруду не приймуть.

"Відповідно, ні про яку сплату теж не йдеться – у цьому питанні позиція мера принципова. Гроші реалізатору проєкту не заплатять. Ігор Терехов переконаний, що в такому вигляді "бібліковському стоунхенджу" чи "скіфській спадщині" в Харкові місця немає", – написав він.

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...

Оце так: На Одещині прикордонник втік до Молдови у той час, коли його брат воює на фронті

вівторок, 23 квітень 2024, 10:27

На Одещині прикордонник під час патрулювання вирішив втекти до Молдови у той час, коли його брат боронить Україну на фронті. Про це повідомили у соцмережах, передають Патріоти України. Інцидент нібито трапився у селі Серпневе колишнього Тарутинського ...