Бережіться! "Британський" штам COVID в Україні відрізняється критичними змінами, медики заявили про небезпеку

Мутовані штами британського варіанту Sars-Cov-2 спричинили нинішню хвилю епідемії в Україні і є поясненням все частішого виявлення випадків повторного інфікування людей. Цей варіант вірусу відрізняється критичними змінами у його ділянках і важчими клінічними проявами. Про це повідомляє Інститут молекулярної біології і генетики (ІМБГ) НАН України на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

Науковці зазначили, що провели секвенування 17 зразків, відібраних у хворих з Івано-Франківська, та двох - з Києва. У всіх зразках виявили нові мутації "британського"штаму коронавірусу.

За даними дослідників, він відрізняється від попередника, вперше виявленого у Лондоні в грудні 2020 року, критичними змінами у ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження вірусу у клітині та реактивність імунної системи людини.

Зразки для дослідження було відібрано на Прикарпатті, коли в регіоні почався різкий спалах захворювання. "Вочевидь, саме комбінація модифікованих штамів "британця" спричинила нинішню хвилю епідемії і є поясненням все частішого виявлення випадків повторного інфікування людей. Крім того, лікарі фіксують важче протікання коронавірусної хвороби у людей", - вважають в Інституті.

За даними, оприлюдненими днями керівництвом МОЗ, досі на території України фіксували одиничні випадки попереднього "британського" штаму. "Можна говорити про дуже небезпечну тенденцію заміни попередніх штамів коронавірусу, які циркулювали в Україні восени-взимку і якими українці вже перехворіли, на нові, мутовані штами "британця", - підкреслив директор ІМБГ, академік Михайло Тукало.

Отримані науковцями дані вже зареєстрували в міжнародній базі GISAID (глобальна наукова ініціатива та першоджерело, створене у 2008 році, яке забезпечує відкритий доступ до геномних даних вірусів грипу та коронавірусу).

Зазначається, що інформацією про вірус вчені поділилися із представниками ВООЗ, і вони погодилися з висновками науковців ІМБГ щодо нової хвилі захворюваності, яка спричинена новим для України штамом коронавірусу та характеризується важчими клінічними проявами. У ВООЗ застерегли про появу інших, ще небезпечніших штамів, які почали фіксувати в сусідніх країнах Європи.

"Фахівці ВООЗ підкреслили необхідність регулярного моніторингу змін SARS-CoV-2 для виявлення нових ковід-мутантів, які "заходять" у країну, що дозволить, за умови швидкого протиепідемічного реагування, локалізувати спалахи захворювання та зупинити подальші хвилі пандемії", - йдеться в повідомленні.

Житель Тернополя намагався відправити за кордон посилки з унікальними древніми скам'янілостями, але втрутилася митниця (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 22:44

Тернополянин спакував три посилки із десятьма древніми каменями із відбитками істот, що належать до унікальних палеонтологічних зразків. Про це йдеться у повідомленні Київської митниці, передають Патріоти України. Цінні артефакти мали прямувати до США,...

"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

четвер, 25 квітень 2024, 22:03

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади...