Бережіться! Лікар розповіла, що спільного у свинячого грипу й коронавірусу

Інфекціоністка вищої категорії з Кривого Рогу, лікарка з майже сорокарічним стажем роботи з інфекційними захворюваннями Світлана Куніцина пояснила, чому ось уже кілька місяців до COVID-19 така увага, і чим він її "заслужив", передають Патріоти України.

Жінка розповідає, працюючи в інфекційній лікарні, їй доводилося мати справу зі спалахами і епідеміями. Одним з останніх таких був свинячий грип (А/H1N1) у 2009-2010 рр.

"Він теж був для нас тоді новим вірусом, але новий — у розумінні конкретно цього штаму. Ми ж знаємо, що коронавірус відомий людині та науці вже кілька десятиліть, і у нього, як і в грипу, є багато різновидів. Пов'язано це з можливістю мутації та появою нових штамів. І ось, коли був свинячий грип і зараз, коли з'явився саме цей тип коронавірусу, головна проблема перед охороною здоров'я виявилася в тому, що ніхто з експертів та практикуючих лікарів не знав, як він поводитиметься. Згадайте, як було на самому початку ще взимку, коли COVID-19 був тільки в Китаї, як кидалися із боку в бік у плані тверджень, якими шляхами він передається, заразна людина чи ні. Були розмови, що людина людину не може інфікувати, тільки, наприклад, кажани або ще хтось. Потім говорили, що повітряно-крапельним шляхом не передається, тільки через дотик рук до поверхні. Далі говорили, що індекс контагіозності або рівень заразності його абсолютно невеликий, в рази менший, ніж за кору й вітрянки, навіть грипу, і показники летальності невисокі. Наразі світова летальність COVID-19 становить 3,2%, а у нас в Україні це 2% — і, дійсно, показник летальності не надто високий", — говорить Світлана Куніцина.

Лікарка зазначає, що показник поширеності коронавірусу високий, але Україні вдалося попередити масштабне розповсюдження інфекції навесні й не допустити розвитку такого трагічного сценарію, як в Італії та Іспанії, саме завдяки завчасно введеному карантину, роз'єднанню людей, вжиттю таких суворих заходів. Вірус позбавили того середовища, де він міг би швидко поширитися.

"Найголовніше, що різновид цього вірусу новий. Ніхто не знає, як він себе поведе. Не розроблено діючі препарати проти COVID-19. Людину немає чим лікувати — суто специфічно. Є лікування тільки симптоматичне. Є температура — знижуємо температуру тощо. Не розроблена досі вакцина, вірус новий і він мутує", — говорить інфекціоністка.

Світлана Куніцина каже, що судити про те, чи сформується у людини імунітет проти коронавірусу чи ні — ще рано.

"Як може навіть практикуючий лікар або експерт сказати "як довго буде імунітет", якщо самої епідемії ще й року немає? Не було можливості спостерігати людей, які перехворіли, протягом тривалого часу. Зараз є публікації, що імунітет може бути не довгостроковий. Зупинялися і на 2-х місяцях, на 4-х місяцях. Є вже випадки підтвердженого повторного зараження й різними формами захворювання. І все впирається саме в те, що вірус новий, практично невивчений, що все людство зараз, вибачте, тренується на наших пацієнтах. У підсумку, ви ж бачите, він виявився досить контагіозний, тобто заразливий, дає летальність, яка хоч і невисока у відсотках, але за кількістю померлих цифра дуже загрозлива. 10 років тому, коли був свинячий грип, у нас були важкі хворі, я працювала тоді начмедом, ми вчилися на цих хворих. Пробували різні тактики, поки не витягли щось з нашого досвіду, тому що нічого не могли запропонувати. Наука й охорона здоров'я можуть запропонувати щось тоді, коли є досвід попередньої роботи, а суто теоретично — це дуже складно", — розповіла лікарка.

Джерело: ТСН.ua

"Хотів показати, як Україна бореться": У Львові винесли вирок залізничнику, який фотографував переміщення військової техніки

середа, 24 квітень 2024, 14:05

Чоловік надсилав фото з переміщення військової техніки своєму знайомому, який проживає у Польщі. Про це йдеться у вироку Шевченківського районного суду, передають Патріоти України. Чоловік є уродженцем Яворівського району та працював оглядачем-ремонтни...

"Це був наклеп": Тернопільська бібліотека після скандалу з переселенцем попросила в омбудсмена "захисту від хейту"

середа, 24 квітень 2024, 13:53

Колектив Тернопільської обласної бібліотеки для дітей зробив офіційну заяву і звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Відповідну заяву оприлюднили на сторінці бібліотеки, передають Патріоти України. "Колектив Те...