Бережіться! Можуть викликати рак і сліпоту: Українців попередили про небезпечні Е-добавки в продуктах

Щороку на прилавках українських крамниць стає більше продуктів, які містять небезпечні для здоров'я компоненти. Деякі з них в Україні дозволені у невеликій кількості, а деякі - заборонені, проте інформацію про них на упаковці добре маскують, передають Патріоти України.

Як повідомляється в сюжеті програми "Україна Сьогодні" на телеканалі "Україна 24", харчова промисловість давно навчилася подовжувати життя продуктів і підсилювати їхній смак за допомогою Е-добавок, але мало які з них безпечні. Е-добавки щільно засіли в продуктах на полицях, під кодом із літер і цифр ховаються емульгатори, стабілізатори, консерванти. Українці на них звертають увагу рідко.

Е-добавки класифікують за властивостями й позначають цифрами: одиниця – це барвники, серед них небезпечні Е-121 та Е-123. Вже доведено – у великій кількості вони викликають рак і можуть спричинити алергію. Та й загалом безпечний лише один: Е-100 – він натуральний, із куркуми. Консерванти, що продовжують термін придатності, позначають двійкою. Серед них майже всі – від 230 до 240 – погано впливають на шкіру, шлунок та серцево-судинну систему. Стабілізатори під цифрою чотири зберігають консистенцію продуктів, серед небезпечних – Е-407, Е-440, Е-450, Е-461, Е-462, Е-463, Е-465, Е-466. Е-477 може спричинити онкологічні захворювання. А от підсилювачі смаку, приховані під цифрою шість, – загрожують сліпотою для тих, хто зловживає продуктами з цією добавкою.

Водночас виробники ці позначки спритно ховають – замість Е-маркування зазначають назви сульфатів і солей, які недосвідчений покупець може сплутати з натуральними компонентами.

Серед магазинних товарів Е-добавки найчастіше трапляються в йогуртах, твердому та плавленому сирах і в печиві. Чи не найбільше Е-добавок ховається в солодощах. Йдеться не лише про ароматизатори – тут і підсилювачі смаку, і подовжувачі терміну зберігання.

Лікарі радять прискіпливо вивчати позначки перед купівлею товару, щоб не зашкодити собі. "Е-шки можуть викликати такі захворювання, як захворювання серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, онкологію й алергічні реакції, які можуть призвести до анафілаксії", - попередив сімейний лікар Владислав Ващенко.


"С*ки московські": Російський тренер брудно облаяв волейболісток після поразки

четвер, 25 квітень 2024, 11:44

Головний тренер російського волейбольного клубу «Ленінградка» Олександр Кашин емоційно відреагував на поразку від «Динамо». Зокрема, тренер з країни, чиї керівники люблять розповідати про «духовні скрєпи», назвав своїх суперниць «московськими с*ками», ...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...