Бережіться! Вчені дізналися, скільки кави в день вбиває мозок

Багатьом з нас здається, що ранкова чашка кави важлива для початку дня. І хоча деякі дослідження показали, що помірне споживання кави може бути корисним, наскільки його буває занадто багато? Це те, що хотіли дізнатися дослідники з Австралії, і вони тільки що опублікували свої висновки в журналі Nutritional Neuroscience, передають Патріоти України.

Вивчення того, як великі дози кави впливають на мозок. Дослідники з Університету Південної Австралії хотіли дізнатись, як кава впливає на мозок (зокрема, обсяг мозку та ризик деменції та інсульту). Вони вивчили вплив кави на майже 18000 людей у віці від 37 до 73 років, що зробило це найбільше дослідження у своєму роді.

Грунтуючись на їхніх висновках, здається, що кава в надлишку не приносить такої ж користі для мозку, як кава в помірних кількостях. У тих, хто пив більше шести чашок кави в день, ризик розвитку деменції був на 53% вище, а обсяг мозку зменшився.

Як співавтор дослідження, кандидат Кітті Фам пояснює в прес-релізі "" ми постійно виявили, що більш високе споживання кави в значній мірі пов'язане зі зменшенням обсягу мозку-по суті, вживання більше шести чашок кави в день може піддати вас ризику захворювань мозку, таких як недоумство і інсульт."

Як зазначає в прес-релізі професор і співавтор дослідження Еліна Хіппенен, доктор філософії, магістр охорони здоров'я, магістр медицини, точні механізми, що лежать в основі того, чому надмірне споживання кави може мати негативні наслідки, повністю не вивчені. Тим не менш, вона каже: "одна проста річ, яку ми можемо зробити, - це не допускати зневоднення і не забувати пити трохи води разом з чашкою кави".

Не хвилюйтеся, любителі кави! Це дослідження пов'язувало несприятливий вплив на мозок тільки з надмірним споживанням кави (більше шести чашок в день). З іншого боку, помірне споживання кофеїну позитивно пов'язане зі здоров'ям мозку.

Згідно з одним дослідженням 2010 року, вживання трьох-п'яти чашок кави в день в середньому віці було пов'язано зі зниженням ризику деменції і хвороби Альцгеймера приблизно на 65% в більш пізньому віці.

Крім того, кава є хорошим джерелом антиоксидантних поліфенолів і тригонеліну, які підтримують когнітивні функції і можуть знизити ризик втрати пам'яті, як раніше пояснила MBG дієтолог Ума Найду, доктор медицини.

Додаткові дослідження також показують, що кава благотворно впливає на здоров'я мозку, ожиріння печінки, діабет і метаболічний синдром.

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...

"Хитра мобілізація": Стало відомо, у якому випадку навіть багатодітний тато може отримати повістку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:30

У Законі про мобілізацію за несплату аліментів татам трьох і більше дітей будуть знімати бронь. І це торкнеться навіть жінок. Однак це не означає, що боржника одразу відправлять на фронт, передають Патріоти України. Про нові правила у Законі про мобіл...