Бережіться! Вчені з'ясували можливий провісник смертельної хвороби, який проявляється у молодості

Вчені з'ясували, що найбільш рання ознака хвороби Альцгеймера - порушення інтуїтивного орієнтування в просторі - може з'явитися в молодому віці. Про це йдеться в статті вчених університету Фрайбура і Російського університету в Німеччині, передають Патріоти України.

Щоб це з'ясувати, вчені провели експеримент за участю 267 дорослих людей. 65 з них були носіями варіанту гена APOE ε4, який пов'язують з підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера в майбутньому.

Добровольцям було запропоновано пройти тест на здатність до інтеграції маршруту, коли людина підсвідомо запам'ятовує шлях і здатна знайти дорогу назад, не використовуючи зовнішні орієнтири. З'ясувалося, що здатність до інтеграції маршруту була пов'язана з працездатністю нейронів решітки в енторінальной корі. Ці нейрони відповідають за подання координатної сітки в просторі і активуються, коли тварина або людина перетинає вузли цієї уявної сітки.

Виявилося, що порушення в орієнтації, що спостерігається у добровольців з APOE ε4, було викликано дисфункцією нейронів решітки. Вчені також виявили, що дефіцит здатності до інтеграції маршруту може компенсуватися активністю інших зон мозку – задньої поясної звивини і ретроспленальної кори.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Закон про мобілізацію: Стало відомо, чи роздаватимуть жінкам повістки до армії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:28

Згідно із новим законом про мобілізацію в Україні, який набуде чинності 18 травня, жінок можуть призвати на службу у Збройних Силах лише за добровільною згодою. Про це повідомляє "24 канал", передають Патріоти України. Водночас, усі жінки від 18 до 60...