Багато говориться про вплив їжі на здоров'я. Відомо, що дієта, багата жирами та цукрами, сприяє ожирінню, атеросклерозу, гіпертонії, діабету та гормональним порушенням, передають Патріоти України.
Однак результати досліджень, опублікованих у журналі Neurology, заохочують подивитись на це з іншої перспективи. Виявляється, що найбільшим ворогом мозку є високооброблена їжа. Її часте вживання може сприяти більш ранньому прояву симптомів хвороби Паркінсона.
Високооброблена їжа — це продукти, які зазнали численних обробок для покращення смаку, запаху або консистенції. Вони містять багато штучних речовин, таких як консерванти, барвники та розпушувачі. Основу їхнього смаку складають здебільшого нездорові жири (тваринного походження або трансжири) та велика кількість простих цукрів. Така їжа також позбавлена поживної цінності — вітаміни та інші корисні речовини руйнуються під час численних обробок.
Тому в такій їжі багато «порожніх калорій». Найбільш обробленими продуктами є солодощі, солоні закуски, солодкі газовані напої, пластівці для сніданку, ковбаси, готові страви (наприклад, фастфуд) і всі продукти з тривалим терміном зберігання.
Вчені з Інституту харчування Шанхайського університету Фудань вирішили дослідити вплив харчових звичок на розвиток хвороби Паркінсона. Для цього вони проаналізували дані майже 43 тисяч осіб. Учасники мали в середньому 48 років і не мали діагнозу хвороби Паркінсона. Протягом 26 років досліджували, чи виникли у них будь-які симптоми нейродегенеративних захворювань.
Учасників поділили на п'ять груп залежно від кількості споживаної високообробленої їжі. За порцію вважалася, наприклад, банка газованого напою, маленька пачка чіпсів, столова ложка кетчупу або шматок пирога з пекарні.
У групі, яка найрідше вживала таку їжу, середня кількість порцій на день складала три, а в групі, що споживала найбільше — 11 і більше порцій. Після багатьох років спостережень і аналізу виявилось, що щоденні харчові вибори значно впливають на мозок і функціонування всієї нервової системи. У людей з групи, що вживала найбільше високообробленої їжі, ризик виникнення трьох або більше ранніх симптомів хвороби Паркінсона був у 2,5 рази вищий, ніж у людей, які споживали найменше таких продуктів.
Симптоми можуть з'явитись навіть за кілька років до повного розвитку хвороби та рухових розладів, і до них відносяться:
"Наші дослідження показують, що вживання занадто великої кількості обробленої їжі, такої як солодкі напої та паковані закуски, може прискорювати ранні симптоми хвороби Паркінсона", — сказав доктор Сянь Гао, головний автор дослідження та декан Інституту харчування Шанхайського університету Фудань.
Вчені підозрюють, що така їжа може викликати численні запалення в організмі, що призводить до пошкодження клітин, зокрема тих, що знаходяться в мозку. Ці продукти також руйнують природну флору бактерій у кишечнику, що також є важливим органом для функціонування нервової системи. Крім того, високооброблена їжа є причиною атеросклерозу, гіпертонії, діабету та ожиріння. Вже давно відомо, що всі ці захворювання погіршують кровообіг, що призводить до поганого насичення мозку киснем і поживними речовинами.
Хвороба Паркінсона — це хронічне нейродегенеративне захворювання, при якому відбувається загибель нервових клітин у мозку, що відповідають за виробництво допаміну. В результаті поступово розвиваються порушення рівноваги і сповільнення рухів. Підозрюється, що причиною захворювання є комбінація генетичних та екологічних факторів. Перші симптоми хвороби Паркінсона включають:
Прадавці записи та археологічні дослідження свідчать, що в період своєї найбільшої могутності, 2,7 - 2,3 тисячі років тому, скіфські царі контролювали ключові торговельні артерії, які з’єднували територію сучасної України з Близьким та Середнім Сходом ...
Ввечері 12 липня Харків накрила сильна злива з грозою, через негоду постраждали чотири людини, сильний вітер повалив багато дерев та кілька електроопор і пошкодив дахи будинків. Про постраждалих повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, передают...