Безкоштовно лише у "відосіках": Дівчину змусили купити ліків на 30 тисяч гривень для порятунку бабусі та дідуся, які згодом померли від коронавірусу

Обоє, запевняє онука, чітко дотримувалися карантину і не виходили з дому, поки не знадобилась лікарська поміч.

На Харківщині з підтвердженим коронавірусом 815 людей. Ще близько півтори тисячі чекають на результати тестів. Тим часом опорна лікарня, обласна інфекційна, переповнена. Вільних місць там уже не лишилося. І бракує персоналу, повідомляють Патріоти України.

Олена Боженова показує чеки із аптек. Щонайменше на 30 тисяч гривень. Це ліки, які її змусили купити для порятунку від коронавірусу її бабусі та дідуся. Уже покійних. Обоє, запевняє, чітко дотримувалися карантину і не виходили з дому, поки не знадобилась лікарська поміч. У бабці прихопило серце.
"У кардіологічне відділення її поклали. Вона лікувалася там 10 днів. Ось вона виписалася з 8-ї лікарні, і за три дні в неї почалися перші симптоми", – розповідає онука померлих пенсіонерів.
81-річну пенсіонерку забрали до інфекційного і під'єднали до апарату штучної вентиляції легень. Вона померла за три дні. Одразу ж недугу діагностували і в дідуся, і теж забрали до інфекційного, де за тиждень виявили двобічну пневмонію. А наступного дня родичі його там не знайшли.
"Закупили ці списки і 12 числа ми приїхали його провідати, а нам зав. відділення каже, що його перевели до 13-ї лікарні. Ми спитали, на якій підставі, сказали, що у них нема місць", – каже дівчина.

13 клінічна лікарня – одна з опорних, але поки що всіх пацієнтів із коронавірусом приймає лише інфекційна. "Фахівці інфекційної лікарні мотивували цей перевод тим, що в них там немає кисню, що вони не можуть надати допомогу", – коментує ситуацію заступниця Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

Але згодом сім'я несподівано дізнається - їхнього дідуся знову повертають до тієї ж інфекційної лікарні. Наступного дня він помер. "Ми були в шоці, тому що його возили туди-сюди – з лікарні до лікарні у важкому стані", – розповідає онука пенсіонерів.
Інфекційна лікарня заповнена вщент, говорить консультант із реанімаційного відділення. Приймати пацієнтів просто нема куди. "Хворих починають госпіталізувати по 6-7 пацієнтів в одну палату. Звісно, що це викликає і обурення у людей, і незадоволення. Але вільних палат, вільних ліжок просто немає", – коментує ситуацію консультант реанімаційного відділення Обласної інфекційної лікарні Володимир Корсунов.
А головний лікар інфекційного каже, що це – не єдина проблема. В опорній лікарні персонал вибивається з сил. "Працюють без вихідних із ранку до вечора по 24 години. У мене в підрозділі одні жінки, вони плачуть. Щодня плачуть. Тому що умови такі, я не знаю, хто міг би витримати таке", – розповідає головний лікар Павло Нартов.

Проте урядовці стверджують, що всі проблеми уже вирішують. "Звільнили окремий корпус і на території інфекційної лікарні. Додатково ми можемо розгорнути ще 40 ліжок. Ми будемо залучати медичний персонал тих лікувальних установ, які на сьогодні залишаються закритими", – каже керівник обласного департаменту охорони здоров'я Вадим Іванніков. Також проводять службове розслідування, чому родичі хворих на коронавірус купували ліки за свої гроші.

Джерело: ТСН.ua

"Потрібно все повністю змінювати": Командувач Нацгвардії пояснив, чому треба мобілізація

вівторок, 23 квітень 2024, 17:50

У Національній гвардії України критично не вистачає особового складу через тривалу війну з російськими окупантами. Про це заявив командувач НГУ Олександр Півненко в інтерв'ю виданню LIGA.net, передають Патріоти України. "Не буде мобілізації - не буде р...

Одна з країн Європи хоче радикально змінити правила для українських біженців: Чого чекати

вівторок, 23 квітень 2024, 17:23

У Норвегії пропонують продовжити колективний захист для українців із 3 до 5 років, що дасть уряду та парламенту Норвегії більше часу та можливостей для вирішення ситуації із українськими біженцями. Також розглядається можливість видачі звичайних дозвол...