Біблейські історії: В Ізраїлі знайшли підтвердження битви Давида і Голіафа

Тель-Цафіт, де проводяться розкопки, - це филистимський Гат, рідне місто Голіафа.

Протягом 23 років професор Аарон Меїр з Бар-Іланського університету проводить розкопки в Гаті - одному з п'яти филистимських міст в південній частині прибережної рівнини, на землях, які три тисячі років тому були наділом коліна Йєхуди. За цей час професор Меїр зробив тут чимало приголомшливих відкриттів, починаючи з ханаанського періоду і до днів Хазаела (Азаїла), царя Арама, який зруйнував місто в 830 році до н.е., про що згадується у Другій книзі Царств, передають Патріоти України із посиланням на зарубіжні ЗМІ.

До сих пір було прийнято вважати, що розквіт міста Гат доводиться на Х століття до н.е. - період царювання Давида і Соломона. Однак в ході останніх розкопок, що закінчилися цього літа, група під керівництвом професора МеЇра знайшла докази того, що місто Гат було ще крупнішим задовго до Х століття, ймовірно, в XII - XI століттях до н.е. (На початку залізного віку), а також задовго до історії Давида і Голіафа, яка, ймовірно, сталася в Х столітті.
Археологи дійшли висновку, що в XI столітті до н.е. місто Гат простягалося на площі в 50 га. Це вдвічі більше будь-якого відомого филистимського міста в цьому районі. В ті часи навіть камені, що використовувалися для будівництва міста, були величезні - до двох метрів, тоді як в більш пізній період - не більше півметра.
«Ми знаємо, що Тель-Цафіт - це филистимський Гат, рідне місто Голіафа. Протягом багатьох років ми припускали, що місто досягло свого розквіту в Х столітті до нашої ери, - сказав в інтерв'ю професор Меїр, - Але тепер ми виявили, що в більш ранній період місто було значно більше, ніж ми думали, і складалося з монументальних будівель. Можливо, саме тому в Танах Голіаф і інші персонажі з Гата описуються, як величезні велетні. Їх ніколи не існувало, це була частина міфології, і ми приходимо до розуміння причин виникнення таких міфів».
«Тільки гіганти могли піднімати такі камені»
Згідно з Книгою Йєхошуа Бін-Нуна, Гат був одним з трьох міст филистимлян, де збереглися гіганти після перемог Йєхошуа Бін-Нуна над филистимлянами. «І не залишилося більше гігантів в країні синів Ізраїлю, тільки в Газі, Гаті та Ашдоді» (11:22). Тепер, коли прояснюються справжні розміри міста і монументальність, грандіозність його будівель, професор Меїр висунув таку теорію: євреї з коліна Йєхуди прийшли сюди після того, як цар Арама Хазаела захопив і зруйнував місто, вони бачили залишки величних будівель і величезні двометрові камені. Звичайно, вони говорили один одному: хто міг піднімати такі камені? Тільки гіганти, велетні. Це і породило міф.
За його словами, така інтерпретація, що величезні споруди з великих каменів колись належали велетням, зустрічається у багатьох культурах протягом усього стародавнього періоду. «У нас є приклади інших стародавніх культур, наприклад, стародавня Греція. Коли греки побачили залишки мікенської культури і її тип будівництва, вони вирішили, що там жили циклопи - міфологічні людиноподібні гігантські істоти з одним оком. Це також вірно і для інших культур, навіть більш пізніх. До сих пір є прихильники теорії, що єгипетські піраміди, що складаються з гігантських плит, були побудовані прибульцями з космосу», - пояснює Меїр.

«Вражаючі залишки Гата, ймовірно, призвели до появи цього міфу, ми не бачили нічого подібного в інших филистимських містах, - каже Меїр. - Коли Хазаела зруйнував місто, велика частина населення бігла і не повернулася. Після багатьох років, в період Хізкі (VIII століття до н.е.), сюди прийшли юдеї, які думали, що залишки настільки величних укріплень свідчать про те, що колись тут жили велетні. Адже тільки велетні могли пересувати такі великі камені».

"Немає чим за газ та світ заплатити": Народний артист розповів, яку пенсію отримують легендарні українські співаки

середа, 24 квітень 2024, 19:41

Відомий співак, композитор та народний артист України Іван Попович заявив, що має пенсію 5 тис. грн в місяць. Також він розповів про тяжку долю багатьох українських зірок після завершення кар'єри, передають Патріоти України. Попович повідомив, що пенсі...

Накивала п'ятами чи спіймали? У Росії зникла ексдружина затриманого за хабарі заступника Шойгу

середа, 24 квітень 2024, 18:43

Родичі ексдружини затриманого за хабарі заступника міністра оборони РФ Тимура Іванова - Світлани Захарової - не можуть зв'язатися з нею. Згідно з непідтвердженими даними, 50-річна жінка, відома також під прізвищами Маніович та Іванова, могла бути затри...