Бойова русалка українського флоту: У ВМСУ вперше в історії з'явилася жінка-водолаз, чемпіонці акватлону лише 19 років

Дівчина пройшла випробування, які не витримують до 70% чоловіків

В Одесі вперше за всю історію Збройних Сил України пройшла підготовку та отримала водолазну кваліфікацію жінка-військовослужбовець, повідомляють Патріоти України з посиланням на АрміяInform.

Це Катерина Нікітенко, яка зараз проходить службу в лавах Військово-Морських Сил ЗС України. У свої 19 років вона пройшла шлях від матроса до старшини першої статті і здобула перемогу на всеукраїнських змаганнях з акватлону (єдиноборства під водою).

Катерина почала свою військову кар’єру фельдшером у водолазній школі. Її посада передбачає медичне забезпечення водолазних спусків та отримання допуску до спусків у барокамері для надання медичної допомоги аварійним водолазам, які проходять лікувальну рекомпресію.

За час навчання дівчина провела під водою понад 650 хвилин і занурювалася на глибину 30 метрів.

Нікітенко готується пройти інструкторські курси і стати першою серед жінок інструктором-водолазом, щоб далі рухатися кар'єрними сходинками до рівня "водолазний спеціаліст". Під час служби дівчина планує отримати вищу військову освіту.

За словами дівчини, протягом місяця курсанти проходять курс теоретичної підготовки і відпрацьовують практичні навички в басейні. Особливо курсантів-новачків вражали випробування з навчального блоку спеціальної фізичної підготовки, а саме на стресостійкість.

“Нам намагалися створити реальні умови загрози для життя, імітуючи напади противника, аварійні ситуації, зобов’язуючи боротися, долати свої страхи та паніку. Дуже сильно виснажували як психологічно, так і фізично. Ми плавали з зав’язаними руками та ногами. Нас вимотували тривалим перебуванням у воді. Опісля, залишаючись на поверхні виключно з допомогою роботи на ластах, утримували додатковий вантаж вагою від 10 до 20 кг та ще й передавали його по колу. Весь цей час нас поливали зверху водою”, – поділилася Нікітенко.

Загалом дівчина-водолаз під час навчання провела понад 650 хвилин під водою, занурюючись на глибину до 30 метрів. Вона навчилась затримувати дихання до трьох хвилин, за які встигає пропливти близько 50 метрів під водою. Катерина каже, що був серед них курсант, який затримував дихання в статиці до 4 хвилин. Коли ж довелось випробувати це вміння в динаміці, то на затримці дихання він не зміг проплисти навіть 20 метрів. Катерина регулярно робить дихальні вправи, аби в подальшому збільшити час, який вона може провести без повітря під водою.

На запитання, що ж їй надавало сили пройти випробування, на яких відсіюється до 70 відсотків чоловіків (50% відсіюється на вступних іспитах, ще до 20% під час навчання), та отримати кваліфікацію водолаза, Катерина каже:

“Я бачила, як здаються деякі хлопці. Розуміла, що як єдина дівчина мала боротися та здобути омріяну професію”.

До 600 євро на людину: Названо суми, які роздають біженцям з України в найпопулярніших країнах ЄС

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:56

Українські переселенці, шукаючи притулок за кордоном, можуть розраховувати на фінансову підтримку від країни, де вони перебувають. Найбільше українських біженців знаходиться у Німеччині, Франції, Італії, Польщі та Чехії. Розміри соціальних виплат від ц...

В Україні засуджені зможуть служити в ЗСУ навіть офіцерами, але є умова: У Раді пояснили механізм

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:44

Генеральним штабом Збройних сил спільно з Міноборони та Мін’юстом було розроблено законопроєкт про можливість мобілізації засуджених. Документ передбачає обов’язкову згоду не лише самих в’язнів, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спе...