Бонус до 50 тис. гривень за мобілізацію: Хто та де може отримати кошти

Якщо порівняти з першими днями широкомасштабної агресії Росії, зараз добровольців стало менше. Водночас робота над посиленням мотивації приєднуватись до оборони країни наразі ведеться на різних напрямах, зокрема і на рівні місцевої влади. Зокрема, у деяких великих містах почали обіцяти "заохочувальні" виплати для тих, хто все ж вирішить приєднатися до Сил оборони, передають Патріоти України.

Видання АрміяInform розповіло, де вже пообіцяли виділити такі кошти, хто їх зможе отримати та чи допоможе це посилити мобілізацію.

Одеса

Рішення про "заохочувальні" виплати було ухвалено міськрадою Одеси ще торік 29 листопада. Місцеві депутати вирішили, що кожен призваний до лав ЗСУ має отримати 20 тисяч гривень. Вже 17 січня 2024 року на позачерговій сесії до мобілізованих вони додали й тих, хто підписав контракт зі Збройними Силами України, починаючи з 1 січня 2024 року.

Водночас порядок надання матеріальної допомоги ще знаходиться в процесі розробки. Міський голова Одеси Олег Труханов говорить, що у майбутньому мобілізований або контрактник має принести необхідні документи відразу в ТЦК. Після того, як таку особу зарахують до військової частини, то вона автоматично отримає виплати на свій рахунок.

Київ

За відповідне рішення про матеріальне заохочення мобілізованих Київрада проголосувала 7 грудня 2023 року. Місцеві депутати вирішили, що всі кияни, які мобілізувалися з 1 грудня 2023-го, отримуватимуть зі столичного бюджету одноразову допомогу в розмірі 30 тисяч гривень.

Як повідомив АрміяInform депутат Київради, офіцер ЗСУ Вадим Васильчук, 18 січня місцева влада додала до мобілізованих і тих, хто підпише контракт на проходження військової служби. Наразі, додав він, такі виплати в Києві ще не проводять через недосконалість механізму таких виплат.

Львів

Рішення про матеріальну підтримку громадян, що вирішили стати до лав Сил оборони також ухвалив виконком Львівської міськради 12 січня цього року. Добровольцям вирішили виплачувати 50 тисяч гривень. Однак таку суму планують надавати не всім, а лише тим, хто перебуває на військовому обліку на території Львівської міської територіальної громади та зголоситься підписати контракт з військовими частинами Десантно-штурмових військ та морської піхоти.

Богодухів

Також підтримку мобілізованим обіцяють у невеликих містах. Місто Богодухів, що на Харківщині, обіцяє мешканцям, які підуть до війська, виплатити 50 тисяч гривень. Як повідомив міський голова громади Володимир Бєлий, це буде стосуватись як мобілізованих, так і контрактників. Людині треба буде надати підтвердження, що він пішов служити, після чого ці гроші він отримає на банківську картку.

Як заохочувальні виплати вплинуть на мобілізацію

Водночас, як зазначає АрміяInform, стверджувати, що заохочувальні виплати стануть вагомим чинником в активізації мобілізаційної кампанії не можна. По-перше, далеко не всі громади і міста України ухвалили подібні рішення. По-друге, ці кошти краще назвати певним бонусом для майбутніх військових, ніж повноцінним чинником.

До того ж, зазначає видання, в армії й так непогано платять - якщо середня зарплата в Україні нині близько 20 тисяч, то на передовій вона вп’ятеро вища.

На вулицях стане суттєво темніше: У Києві починають економити світло через дефіцит електрики у мережі

четвер, 9 травень 2024, 18:50

У Києві через дефіцит в енергосистемі зменшать яскравість усіх ліхтарів у місті, що дозволить досягти загальної економії не менше 20%. Про це 9 травня повідомляє пресслужба КМДА. . Уточнюється, що повністю виключати усі ліхтарі ніхто не буде. Завдяки ...

Вражаюче відкриття! Астрономи виявили рекордну за розмірами планету, в понад чотири рази більшу за Землю

четвер, 9 травень 2024, 17:56

Астрономи виявили нову планету, яка має щонайменше пару рекордів. Хоча вчені ще багато чого не знають про цей не такий вже й далекий за космічними мірками світ, відомо, що планета перебуває в зоні населеності своєї зірки, а значить, там може бути вода ...