Чоловіки й жінки справді відчувають біль по-різному: Вчені зробили вражаюче відкриття

Коли чоловіки та жінки в гетеросексуальних стосунках скаржаться, що їхні партнери не розуміють їхнього болю, цілком імовірно, що це так і є. Нове дослідження больових рецепторів у гризунів і приматів показало, що у самців і самок вони активуються різними молекулами. Про це пише IFLScience, передають Патріоти України.

Тепер вчені вважають, що фізичний біль, чи то болісний, чи то просто неприємний, може переживатися жінками та чоловіками абсолютно по-різному.

Це нове відкриття, крім порушення еволюційних питань, також вказує на те, що нам, імовірно, доведеться радикально скоригувати багато діагнозів і процесів лікування, особливо це стосується жінок.

"Еволюція може бути вельми консервативною, коли йдеться про статевий диморфізм, зводячи до мінімуму відмінності. Але це працює тільки в тому випадку, коли мова не йде про переваги для виживання і розмноження. Імовірно, це є причиною того, що в чоловіків усе ще є соски, хоча вони, можливо, і не приносять користі", - зазначають науковці.

Це зовсім не означає, що в особин жіночої та чоловічої статі все буде ідентично, однак, як показує приклад із чоловічими сосками, легше розрізняти ступені, ніж розробляти абсолютно нову модель. У результаті тривалий час вважалося, що відмінності у відчутті болю у чоловіків і жінок відображають "різні ступені". Однак результати нового дослідження, які вразили науковців, кидають виклик цій теорії.

На думку команди з Університету Аризони, схоже, що не тільки спосіб передавання болю відрізняється залежно від статі, але також і самі рецептори, відомі як ноцицептори, чутливі до різних гормонів. Під час дослідження вчені продемонстрували це на макаках і людях, а також мишах.

"Наші дані підтверджують дивовижний висновок про те, що ноцицептори багатьох ссавців, зокрема й людей, можуть функціонально відрізнятися в чоловіків і жінок", - повідомила команда науковців під керівництвом доктора Френка Порреки.

Вчені виявили, що гормон пролактин сенсибілізує нейрони дорсальних корінців ганглія, скупчення нейронів у хребті, у самок людей, приматів і гризунів, проте не у самців. Таким чином легкий біль перетворюється на щось більш набагато виснажливіше.

Водночас у чоловіків аналогічну функцію виконує нейромедіатор орексин В, однак у жінок цього не спостерігається.

Під час дослідження вчені вивчили нейрони in vitro у донорів органів людини й тварин. Команда використовувала лише дві макаки кожної статі, оскільки нейрони можна було використати лише після смерті, проте зразки людей і мишей були використані в достатній кількості, щоб учені були впевнені в правдивості своїх результатів.

Було виявлено, що інші больові нейрони демонструють сильнішу сенсибілізацію до тих самих гормонів в однієї статі без повної відсутності в іншої.

"До цього моменту вчені вважали, що рушійні механізми, які спричиняють біль, однакові в обох статей. Однак ми виявили, що основні механізми, які лежать в основі сприйнятті болю, відрізняються у самців і самок мишей, у самців і самок приматів, а також у чоловіків і жінок", - зауважив Френк Поррек.

Автори дослідження визнають, що еволюція цієї відмінності, а також механізми, що її спричинили, все ще залишаються загадкою для людини. Пролактин — це гормон, який запускає розвиток тканини молочної залози та лактацію, тому не дивно, що його вплив на біль обмежується жінками. Водночас орексин В насправді допомагає всім нам бути бадьорими, а тому немає очевидної причини, чому він може викликати різні реакції залежно від статі.

Вчені вважають, що їхнє нове відкриття може здійснити революцію в лікуванні болю, оскільки сьогодні стать пацієнта не є поширеним фактором при виборі знеболювальної терапії. Передбачається, що фактор статі насправді може поліпшити терапевтичні результати. Вони також зазначають, що до клінічних випробувань зі спотвореним співвідношенням статей серед учасників слід ставитися з обережністю, а не вважати, що вони застосовні до всіх.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...