Чому не можна ігнорувати сезон абрикос: Чим корисний цей диво-фрукт


Сезон абрикосів вже на носі, тож пора більше дізнатись про ці плоди. Купувати смачні фрукти точно варто, адже містять вони чимало вітамінів та корисних елементів. Фрукти походять з Китаю, де їх вперше почали культивувати ще 4000 років тому. Вони мають жовто-помаранчеву шкірку, а смак їхній може мати як солодкі нотки, так і терпкі, залежно від сорту.

Чим корисні абрикоси

Існує чимало цікавих фактів та переваг вживання, про які вам варто знати. Розпочнемо з унікального міксу корисних складників: в абрикосах ви знайдете вітаміни, флавоноїди і калій, що мають значний позитивний вплив на здоров'я.

Флавоноїди: вони захищають і зміцнюють кровоносні судини, а також зменшують ознаки запалення в організмі.

Калій: цей мінерал важливий для роботи нервів і м'язів. Він забезпечує і безперебійне транспортування поживних речовин по всьому тілу, а також підтримує здоровий артеріальний тиск і серцево-судинну систему.

Вітаміни: у свіжих фруктах ви знайдете широкий ряд поживних елементів, зокрема:

  • вітамін А;
  • вітамін С;
  • пантотенова кислота (B5);
  • вітамін Е;
  • бета каротин;
  • калій;
  • лютеїн;
  • зеаксантин;
  • лікопін;
  • цинк;
  • мідь;
  • залізо;
  • фосфор;
  • марганець;
  • магній.

Які переваги для здоров'я ви можете отримати

Шкіра

Покращення можна спостерігати на прикладі шкіри, позитивний вплив на яку мають антиоксиданти, зокрема вітамін Е та вітамін С. Вони допомагають захистити покриви від ультрафіолетового випромінювання, що знижує ризики ранніх зморшків та покращує еластичність. Ще один антиоксидант, бета-каротин, береже клітини шкіри від сонячного ураження, а високий вміст води у фруктах забезпечить зволоження.

Здоровий зір

З цим впливом гарно справляється вітамін А, бета-каротин та інші каротиноїди, тож абрикоси, що містять мікс цих елементів, чудово підтримують здоров'я очей. Лютеїн, що також міститься у фрукті, допомагає підтримувати сітківки та кришталика, а каротиноїди та вітамін Е покращують загальний зір. Відтак вживаючи абрикоси ви можете легко знизити ризик дегенерації жовтої плями та катаракти.

Покращення травлення

Аби допомогти вашій травній системі знадобляться харчові волокна. Загальний вміст клітковини у фруктах можна поділити на два підвиди: розчинну та нерозчинну. Розчинна клітковина допомагає вашому шлунково-кишковому тракту утримувати достатню кількість води та сприяє розвитку корисних бактерій. Нерозчинна клітковина також корисна, адже допомагає підтримувати здоровий рівень кишкових бактерій.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Чоловік понад місяць пив лише пиво й нічого не їв: Чим це закінчилось (фото)

п’ятниця, 8 серпень 2025, 23:00

У місті Районг, Таїланд, чоловік помер в оточенні понад сотні порожніх пляшок пива після того, як відмовився від їжі і понад місяць харчувався виключно алкогольним напоєм. Про це повідомляє Oddity Central, передають Патріоти України. До будинку в район...

Проломив череп... ключами від квартири: У Києві чоловік через непорозуміння ледь не вбив перехожого

п’ятниця, 8 серпень 2025, 22:00

У Києві правоохоронці затримали чоловіка, який, за інформацією слідства, ледь не вбив перехожого. Під час сварки зловмисник зв'язкою ключів ударив опонента в голову, проломивши йому скроневу кістку. Про це повідомили в пресслужбі столичної поліції. Під...