Чи буде можливість "відкупитись" від армії: Железняк розповів про зміни в мобілізації

Якщо народні депутати підтримають пропозицію платного бронювання від мобілізації, то виникнуть проблеми з сім'ями бійців Сил оборони, які загинули на російсько-українській війні. Крім того, ідея блокувати рахунки за уникнення Територіальних центрів комплектування виглядає "алогічною". Такі заяви народний депутат від партії "Голос" та перший заступник головки комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Ярослав Железняк зробив у інтерв'ю порталу Liga.net.

Журналісти торкнулись питання про можливість особливих умов для компаній, які працюють, наприклад, в оборонному комплексі, або сплачуються певні суми у бюджет країни (по 20-40 тис. щомісяця). Нардеп впевнений, що подібні пропозиції точно не пройдуть.

"Втілити в життя — нуль шансів, тому що це майновий ценз. 6 500 там 6 000 грн такого "податку" помножимо на 12, поділимо на курс долара — ми отримаємо, що приблизно за 2-3 тисячі доларів на рік людина може відкупитися від армії. Візьміть тепер цю фразу і поясніть мамі вже мобілізованого хлопця в якомусь маленькому місті або селі".

У розмові з журналістами Железняк пояснив свою позицію щодо способів мотивування до служби у війську та щодо бронювання. На його думку, українців навряд чи простимулює блокування рахунків — цим способом пропонують карати військовозобов'язаних за ухилення від мобілізації.

"Я не бачу сенсу в блокуванні рахунках. Я вважаю, що це алогічна норма. Якщо людина не хоче йти в ТЦК і у неї буде вибір, умовно, втратити свої рахунки в банку або піти в ТЦК, тому вона вибере перший варіант".

Ще одне питання, яке виникло у громадян щодо посилення мобілізації, — чи вистачить у держави коштів на призов відразу 400-500 тис. осіб (за оцінками уряду, на це знадобиться від 580 до 720 млрд грн). Железняк погодився: якщо не буде грошей, то "яка різниця, що буде записано в тексті — воно ж просто не буде імплементоване".

Також політик назвав точну дату, коли може статись друге голосування за законопроєкт №10449 та його прийняття — 20 лютого 2024 року. Після цього його має підписати президент України Володимир Зеленський і, якщо не буде заперечень, то закон вступить у дію на початку березня. Далі, до початку квітня — перехідний місяць, зауважив нардеп.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...